Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,98 Ft
Euró
395,09 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
59,302 $

Tordai Bence bejelentette, kilépett a Párbeszédből

Tordai Bence bejelentette a kilépését a Párbeszédből, amivel egy új politikai karrier veszi kezdetét számára.

...svg content...Fotó: Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 29-én. MTI/Hegedüs Róbert
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Tordai Bence bejelentette, a mai napon kilépett a Párbeszédből, és a továbbiakban Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként fogja folytatni. „A mai napon kiléptem a Párbeszédből; a továbbiakban a munkámat Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként fogom folytatni.”

Azt mondja, az elhatározása már korábban megszületett, melynek nyilvánvalói okai voltak, és többek között a DK is szóba került Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára pártjával. „Az elhatározás már korábban megszületett bennem: azután, hogy a Párbeszéd testületei úgy döntöttek: a párt a 2024-es EP- és a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján indul. Természetesen jó oka van annak, hogy most, június 9-én 19 óra 1 perckor – urnazárás után, de az eredmények megismerése előtt – tettem meg és jelentettem be ezt a lépést: nem akartam ártani Karácsony Gergely és a többi ellenzéki önkormányzati jelölt kampányának. Épp ellenkezőleg: nagyon sokat dolgoztunk a főpolgármesteri, a budai kerületi és más önkormányzati kampányok sikerén – remélhetőleg nem hiába. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

Azt mondja, meggyőződése hogy a DK-val és az MPSZ-vel kötött megyegezés nem összefogás, hanem önfeladás volt. Ez pedig egyértelművé tette számára azt, hogy mit kell tennie, és mi az, ami a helyes út számára. „Az EP-kampányban azonban nem tudtam együtt menni a Párbeszéddel: meggyőződésem, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt. Feladása azoknak a céloknak, elveknek és értékeknek, amik mentén létrehoztuk tizenegy évvel ezelőtt ezt a pártot. Ezért a közös listát nemcsak a kampányban, de még a szavazatommal sem tudtam támogatni. Ha pedig az ember nem tud jó szívvel a saját pártjára szavazni, abból le kell vonnia a konzekvenciát.” – írja Tordai a Facebook oldalán.

„A kilépéssel és annak nyilvánosságra hozatalával azért nem várok tovább, mert az eredményektől teljesen függetlenül – a döntés márciusi megszületése óta – úgy gondolom, hogy a DK melletti elköteleződés (2024-re és egyúttal 2026-ra is) a Párbeszéd részéről végzetes stratégiai hiba volt, amely súlyosan roncsolja a párt önazonosságát és hitelességét.”

„2013-ban azért léptünk ki az LMP-ből, mert nem voltak hajlandóak együttműködni a többi ellenzéki párttal, most pedig azért lépek ki a Párbeszédből, mert ok nélkül feladta az önállóságát: matrica lett a DK bukósisakján. A Párbeszédet kettős céllal alapítottuk meg: azért, hogy hozzájáruljunk az Orbán-rezsim lebontásához, a kormány- és rendszerváltáshoz, és azért, hogy érvényre juttassuk a zöld értékrendet: elhozzuk az igazságos és fenntartható zöld megoldásokat a párhuzamos válságok korában.”

„A Párbeszéd testületeinek márciusi döntései a két cél egyikét sem szolgálják: ezekkel sem a rendszerváltáshoz, sem a zöld-baloldali értékvilág hatékony megjelenítéséhez nem jutottunk „közelebb – épp ellenkezőleg. Ha pedig egy párt a saját küldetése ellenében politizál, az elveszíti a létjogosultságát.”

„Bő egy évtizede azért kezdtünk közösen dolgozni, hogy egy jövőbarát, zöld pályára állítsuk Magyarországot. Egy olyan jövőképet fogalmaztunk meg, amelyben a zöld környezet-, társadalom- és gazdaságpolitikai célokkal egyidejűleg egy új politikai kultúra mellett is hitet tettünk. A személyközpontú helyett az értékalapú politikát, a messiásvárás helyett a részvételiséget próbáltuk képviselni.”

„A Párbeszéd egy progresszív, zöld-baloldali politikát jelenített meg Magyarországon, amely a zöld környezetpolitikai megoldások mellett olyan közpolitikai innovációkat képviselt, mint például az alapjövedelem vagy az előválasztás intézménye. Következetesen kiállt az igazságos újraelosztás, a lakhatás és a szociális biztonság, a női jogok vagy a kisebbségpolitika ügyében, miközben egyértelművé tette, hogy a zöld politika a baloldal központi értékének, a szolidaritásnak a kiterjesztését jelenti a bolygó minden élőlényére és a jövő generációkra.”

„A zöld átállás, a környezet- és klímapolitika terén a mélyreható, valós változásokat képviseltük és rámutattunk arra, hogy a napjainkban divatos “zöldrefestés” minden jóindulat mellett is zsákutcás politika hazánk és Európa fenntartható pályára állításában.”

„Az évek során azonban a Párbeszéd intellektuális értelemben kezdett elfáradni. Míg az alapjövedelem melletti kiállást 2014-től kezdve még végig tudtam vinni a pártban, néhány évvel később a vezetők között már nem találtam partnerre a globális kapitalista rendszer kritikájának megfogalmazásában, egy posztkapitalista, fenntartható zöld jövő közpolitikáinak megtervezésében, vagy a fenntartható visszavonulásról való gondolkodásban.”