Top 10 legidősebb ember a világon, aki kigyógyult a koronavírusból

not image

Kulcsár Péter

2020. április 16. - 13:35

A világ minden országában életbe lépett óvintézkedések pont a krónikus betegeket és az időseket védik a COVID-19 fertőzésektől, néhányan azonban rendkívüli módon túlélték az agresszív kórokozó támadását.

10. – 98 éves vuhani asszony

Az idős hölgyet még március elején szállították kórházba koronavírus-fertőzés gyanújával a COVID-19 pandémia bölcsőjének számító Vuhan városában. A Hu vezetéknevű asszonyt a Lejsensan Kórházban kezelték 55 éves lányával együtt.

Hu válságos állapotban volt és 40 Celsius-fokos lázzal feküdt a klinikán, azonban az orvosok vírusellenes szerek adagolásával sikerrel jártak, majd pár héten belül egészségessé nyilvánították.

9. – 98 éves nanjangi püspök

Joseph Zsu Baoju volt az első legöregebb ismert beteg, aki felgyógyult a betegségből. A lelkész február 2-án kapott egy kétoldali tüdőgyulladást, február 14-én azonban szinte csodával határos módon kétszer is negatív tesztet produkált. Ezután teljesen felépült, a tüdeje pedig megtisztult a koronavírustól.

Zsut a nanjangi központi kórházban ápolták. Helyi orvosok szerint kevés esélyt láttak a gyógyulásra, mivel a papnak komoly meglévő betegségei voltak – súlyos szívelégtelenségben és mellkasi folyadékgyülemben szenvedett. A püspök életét valószínűleg az egyik speciális katéter menthette meg, amit a súlyos tünetekkel rendelkező koronavírusos páciensek esetében szoktak használni.

8. – 100 éves vuhani férfi

A nem kis teljesítménynek számító centenáriumát ünneplő bácsit március elején vitték kórházba. Ekkor a Hupej tartományban lévő idősek otthonában történt megbetegedésekről szóltak a hírek, ő pedig köztük volt.

Az öregúr 1920 februárjában született. A pozitív koronavírus-tesztje előtt pár nappal ünnepelhette a kerek évfordulót és sajnos már meglévő Alzheimer-kórral, magas vérnyomással és szívelégtelenséggel küzdött. Ez azonban nem hátráltatta az immunrendszerét és két hét után búcsút inthetett a kórháznak.

7. – 101 éves vuhani férfi

A Dai névre hallgató öreg bácsi egy hét alatt felépült a koronavírusból. Amíg a kórházban tartózkodott, a nővéreket állandóan sürgette, hogy minél hamarabb engedjék őt haza, mert a 92 éves feleségéről szeretne gondoskodni, aki egyedül maradt otthonukban. Úgy tűnik, nem kellett sokat várnia a kedvesének, ugyanis az idős úriember fiatalokat megszégyenítő gyorsasággal küzdötte le a fertőzést.

6. – 101 éves olasz férfi

A Rimini városában elő idős úr 1918-ban született. Ekkor dúlt Európa-szerte a spanyolnátha-járvány, de túlélte a második világháborút is. Amikor kigyógyult, ő volt a legöregebb ember egész Olaszországban, aki legyőzte a vírust.

Rimini polgármester-helyettese, Gloria Lisi a Mr. P álnevet használó bácsi történetét szenzációsnak találta és elmondása szerint “mindenki, aki találkozott vele, erőt merített belőle, mert ha ezt egy 100 évnél idősebb ember túléli, akkor bárki képes lehet rá.”

5. – 102 éves “halhatatlan nő”

Az olasz matróna ezt a becenevet az őt kezelő orvosoktól kapta, akik március elején szívelégtelenség miatt kezelték. Később kiderült, hogy a már fennálló panaszai mellett elkapta a koronavírust is.

Az Italica Grondona nevű idős hölgy szerint közrejátszhatott felépülésében az is, hogy 1918-ban nagyon fiatalon elkapta a spanyolnáthát és kigyógyult belőle.

Az orvosok szerint nem tettek semmi különlegeset a nénivel, elmondásuk szerint “csak tünetileg kezeltük, teljesen magától gyógyult meg.”

4. – 103 éves vuhani asszony

A kínai Zsang Guangfen hét nap után gyógyult fel a koronavírus-fertőzésből. Az idős asszony felépülése azért lehetett ennyire gyors, mert semmilyen krónikus betegségben nem szenvedett élete során azon kívül, hogy gyerekkorában egyszer krónikus légcsőhurutot kapott.

Március 1-jén került a vuhani Lijuan kórházba, ahonnan március 8-án saját lábán távozott.

3. – 103 éves iráni nő

A Szemnán városában élő hölgy volt eddig a legöregebb felgyógyult beteg az ázsiai országban. Egyelőre nem sikerült az orvosoknak kiderítenie a néni személyi azonosságát. A klinika szakemberei megerősítették, hogy hosszú, de sikeres kezelés után nemrég egészségesnek nyilvánították és hazaengedték.

2. – 104 éves amerikai veterán

Bill Lapschies a második világháborúban szolgált, 104. születésnapját pedig egy távolságtartási bulival ünnepelte, miután kiengedték a kórházból.

Sajnos ketten nem élték túl a fertőzést a Lapschiest is a sorai között tudó idősek otthonában, a veterán azonban komolyabb tünetek nélkül megúszta a betegséget. Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült kigyógyulnia a koronavírusból, a bácsi úgy felelelt,

“Nem tudom, csak túl lettem rajta. Ki kell feküdni és elmúlik.”

1. – 104 éves spanyol asszony

Cikkünk írásának időpontjában Ada Zanusso, spanyol nagymama vezeti a legidősebb felépült emberek ranglistáját. A korábban említett Italica Grondonához hasonlóan ő is túlélte az 50 millió áldozatot követelő spanyolnátha-járványt.

A 104 éves idős hölgy orvosai szerint a felgyógyulása reményt adhat másoknak. Zanussót magas lázzal és légzési nehézségekkel szállították kórházba, majd kiderült róla, hogy elkapta a koronavírust. Azóta azonban sikeresen felépült és már otthon tölti mindennapjait.

Közben az olasz hatóságok szigorúan veszik az intézkedéseket:

https://liner.hu/ket-nap-alatt-kozel-23-ezer-embert-birsagolt-meg-az-olasz-rendorseg-a-karanten-megsertese-miatt/