Többen halnak meg drogtúladagolásban, mint koronavírus-fertőzésben

not image

Kulcsár Péter

2020. december 21. - 06:15

San Franciscóban idén rekordmagas számú, a koronavírusos áldozatokhoz képest ötször több drogtúladagolásos halálesetet regisztráltak.

San Franciscóban idén rekordmagas számú, a koronavírusos áldozatokhoz képest ötször több drogtúladagolásos halálesetet regisztráltak.

Amíg a világ a koronavírus-járványra és a kórokozó terjedése elleni védekezésre figyel, addig jelentős mértékben megnőtt a depresszió, a szorongás, ezekkel együtt pedig az alkohol- és kábítószer-fogyasztás gyakorisága is.

San Franciscóban idén eddig 621-en haltak bele drogtúladagolásba, míg koronavírus-fertőzés következtében 173-an vesztették életüket. A válságot tovább mélyíti, hogy az erőteljes fájdalomcsillapítóként alkalmazott fentanil tartalmú Narcan gyógyszert egyre többen kezdték el használni, melynek túlzott szedése szintén fatális végkimenetellel zárulhat.

Az SFGate információi szerint tavaly összesen 441-en haltak bele drogtúladagolásba, ami a 2018-as adatokhoz viszonyítva 70 százalékos növekedésként értékelhető, továbbá 2 610 Narcan-túladagolást előztek meg a segélyszervezetek; idén azonban már 3 ezer fölé nőtt ezen esetek száma.

A fentanil a morfiumnál 50-100-szor erősebb, nem beszélve arról, hogy könnyebb beszerezni, ezért az illegális piacon is elterjedtebbé vált. Mivel a COVID-19 pandémia miatt az egész városban szigorú korlátozások vannak érvényben, ezért sokszor elmarad a segítség, ezáltal elkerülhetetlen lehet a halálos túladagolás.

Az elhunytak többsége alacsony bevétellel rendelkező családból, valamint hajléktalanszállók lakói közül került ki. Vannak, akik kint az utcán, a parkokban, valamint az aluljárókban haltak bele a túlzott fentanilfogyasztásba.