Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Több tüntető is életét vesztette az adóemelések miatti kenyai tüntetéseken

A dühös tüntetők az adóemelések ellen demonstráltak, ám a helyszínen készült felvételek alapján félő, hogy a bejelentettnél több tüntető is életét veszthette a kenyai biztonsági erőkkel való összecsapásokban.

Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint félő, hogy az adóemelések miatt kirobbant erőszakos tüntetések során több tüntető is meghalt, miután mindössze egy héten belül már másodjára vonultak utcára a dühös helyiek, hogy a nemzeti kormány által javasolt adóemelések ellen demonstráljanak.

A tiltakozások Kenya-szerte zajlottak, köztük a fővárosban, Nairobiban. Opiyo Wandayi ellenzéki vezető a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, a rendőrség erőszakkal oszlatta fel az adóemelések ellen tüntetők tömegét. Elmondása szerint ő maga is részt vett a nairobi tüntetéseken, ahol vízágyúkkal, könnygázzal, valamint éles lövedékekkel oszlatták a tömeget. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Azt is megosztotta, hogy információi szerint az országos összecsapások során legkevesebb kilenc tüntető vesztette életét, ám figyelmeztetett, ez a szám növekedhet, mivel sokan életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Eközben a helyi média arról számolt be, hogy legkevesebb öt tüntető vesztette életét a rohamrendőrökkel való összecsapások során.

A tüntetők egy része állítólag köveket dobált a közterületekre, Machakos Mlolongo városában pedig a főútvonal egy szakaszát is megrongálták. Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető és volt miniszterelnök országos tiltakozásra szólított fel az adóemelések miatt.

Egy kenyai bíróság ideiglenesen leállította a William Ruto elnök által az államháztartás megerősítését és a belföldi bevételek növelését célzó intézkedésként reklámozott 2023-as pénzügyi törvény végrehajtását, ám a kormány szembeszállva a bírósági végzéssel megemelte az üzemanyagárakra kivetett adót, ami a közlekedés és alapvető élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel egyre jobban fél Orbán Viktortól

Mint mondta, a brüsszeli történtek minden határon túlmennek és egyben jelzik, hogy félnek Orbán Viktortól és a szuverenista erők véleményétől.

Fél nap alatt elfogták a budapesti Louis Vuitton üzlet tolvajait

A budapesti rendőrök mindössze 12 óra alatt azonosították a terézvárosi luxusmárkabolt betörésének feltételezett tetteseit.