Több tízmillió euró állami támogatást kell visszafizetnie a Real Madridnak és az FC Barcelonának

Madrid, 2020. március 2. Sergio Ramos, a Real Madrid (b) és Antoine Griezmann, az FC Barcelona játékosa a spanyol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság, a La Liga 26. fordulójának 2020. március 1-i játéknapján a madridi Santiago Bernabeu stadionban. A madridi együttes 2-0-ra gyõzött. MTI/EPA/EFE/Juaanjo Martín
not image

Nagy Noel

2021.március.5 - 11:09

Kimondta az Európai Unió Bírósága, hogy a Real Madridnak és az FC Barcelonának vissza kell fizetni a több millió eurós értékű állami támogatásokat, amelyeket az elmúlt 25 év során kedvező adóügyi megállapodások révén szereztek.

A katalán együttes számára övön aluli ütéssel ér fel a bíróság ítélete, ugyanis történelme egyik legsúlyosabb pénzügyi válságának kellős közepén. A tavalyi év során 100 millió eurós veszteséggel zártak, 1 milliárd eurót is meghaladó adósságuk halmozódott fel, valamint ezen a héten, egy másik ügy összefüggésében letartóztatták Josep Maria Bartomeu korábbi elnököt.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyjogi felelőse még 2016-ban rendelte el, hogy négy spanyol futballklubnak – Barcelona, Real Madrid, Athletic Blibao, Osasuna – több tízmillió eurót kell visszafizetnie, amelyhez a kilencvenes évek óta jutottak hozzá a különböző kedvező ingatlanügyletek, adókedvezmények és kedvezményes kölcsönök útján.

Az FC Barcelona azonnal megtámadta a döntést, és bár először a javukra ítéltek, az Európai Unió Bírósága végül Brüsszelnek adott igazat – adta hírül a Financial Times. A bírák szerint ez a fajta adóstruktúra „előnyben részesítheti azokat a nonprofit szervezetként működő klubokat a részvénytársaságok formájában működő klubokkal szemben”.

A bíróság szerint a struktúra pedig az uniós jog értelmében „jogosulatlan állami támogatásnak” minősül, ezért a kluboknak vissza kell fizetni a kedvezményeket. A döntés kapcsán azzal érveltek, hogy habár nagyon nehéz felmérni az állami támogatás mértékét az adókedvezmények komplexitása miatt, a Bizottság ennek ellenére meg tudja állapítani, ha egy sportegyesület tisztességtelen előnyhöz jutott.

A Real Madrid a döntésre reagálva annyit mondott, hogy sosem élvezték jogosulatlan állami támogatások előnyeit, szerintük a jogrendszer teremtette meg azt a helyzetet, hogy a részvénytársaságokként működő kluboknak egyszerűen magasabb adót kell fizetniük. Az FC Barcelona még nem reagált a bírák döntésére.

Brüsszel óriási győzelemként éli meg a döntést, ugyanis évek óta próbálják valamilyen úton megakadályozni, hogy a sikeres sportegyesületek kikerüljék az adóterheket. Az állami támogatások területén ráadásul zsinórban a második győzelmet aratták, a múlt hónap folyamán a Ryanairrel szemben ítéltek az Unió javára a bírák, amiért a légitársaság a riválisai kárára szintén jogosulatlan állami támogatást kapott.