Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Több ezer rákbetegnél maradt el a diagnózis a koronavírus-járvány miatt

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 21. - 06:16

A covid-járvány megfékezésére életbe léptetett intézkedések és lezárások következtében 15-20 százalékkal csökkent a daganatos megbetegedésekkel diagnosztizált páciensek száma Magyarországon.

Jelenleg mintegy 5 000 rákbeteg nem kap megfelelő kezelést, ami annak a jele, hogy az óvintézkedések sajnos megelőzték, hogy a páciensek időben orvoshoz forduljanak, így az életkilátásuk is csökkenni fog.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Nyolc magyar egészséggazdász tanulmányát ismertették a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság keddi konferenciáján, melyből kiderült, hogy az ellátórendszer számára „láthatatlanul” maradt betegek sorsáról nem tudni semmit, és valószínű, hogy ők később és már nehezebben kezelhetőként találkoznak az orvosokkal – írja a Népszava.

A kutatás egyik szerzője, Elek Péter elmondta, szerinte a felismert tüdőrákos eseteknek mindössze 20-25 százaléka műthető, ráadásul nagyobb arányban csökkent a tüdődaganatos műtétek száma, mint a felismert eseteké, és ennek a késlekedésnek a következményeke a halálozási adatokban is látható.

A szakértő hozzátette, a műtétek elmaradása okainak megismeréséhez további elemzésekre van szükség, de ez az adat önmagában nem utal sok jóra.

A tanulmányból megtudhattuk, hogy ennyi páciens elvesztésének hátterében a szűrések többszöri felfüggesztése és elhalasztása áll, ami közvetlen kapcsolatban áll azzal, hogy az ellátórendszer a járvány alatt túlterheltté vált.

A szakemberek szerint az lenne a megoldás, ha célzott intézkedésekkel kutatnák fel az eddig fel nem fedezett eseteket, ezen felül hatékonyabb betegút menedzselést és többletforrások felhasználását is javasolják a további veszteségek elkerülése érdekében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.