Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Tízszer nagyobb eséllyel halnak bele a gyerekek öngyilkosságba, mint koronavírus-fertőzésbe

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Johns Hopkins Orvosi Egyetem professzora szerint a gyermekek mentális egészségére kellene összpontosítani ahelyett, hogy a covid-fertőzés rizikóit mérlegeljük esetükben.

Dr. Martin Makary elmondta, a legújabb tanulmányok alapján a 18 év alatti tinédzsereknél és gyerekeknél 91-100 százalékkal megemelkedett az öngyilkosságot elkövetők aránya, ami azt jelenti, hogy tízszer nagyobb eséllyel halnak bele a depresszió legsúlyosabb válfajába, mint koronavírus-fertőzésbe.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

A március 2-án közzétett kutatást a FAIR Health szervezet készítette el, elemzésükben pedig rámutatnak arra, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos iskolabezárások és országos zárlatok következtében exponenciálisan megnőtt az öngyilkossági gondolatokkal küzdő fiatalkorúak száma – írta a The College Fix portál.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy országszerte 300 százalékos növekedést tapasztaltak a sürgősségi osztályra szállított gyermekeknél, akik valamilyen pszichés gondokkal küzdöttek, és kárt tettek saját magukban.

Szakértők szerint mindez egyértelműen összefüggésbe hozható a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére érvénybe léptetett korlátozásokkal, amelyek a gyerekeket oly módon érintik, hogy távoktatásra kényszerülnek.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többször találkoznak szülők horrorisztikus beszámolóival, amelyekből sajnos látszik, milyen mély lelki sebeket hagy a zárlat és a bizonytalanság a fiatalokban.

Az egyik illinois-i tinédzser januárban akasztotta fel magát, mert nem bírta elviselni a depressziót, ami a lezárások ideje alatt alakult ki nála, decemberben pedig egy Maine állambeli kamasz döntött úgy, hogy elviselhetetlen szorongás helyett inkább a halált választja.

Amennyiben úgy érzi, önnek is segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.