Rengeteg gyerek boldogtalan és depressziós a covid-lezárások miatt

not image

Kulcsár Péter

2021.február.24 - 16:09

Az UNICEF legutóbbi online közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a covid-járvány megfékezése érdekében eszközölt lezárások következtében egyre több gyereknél jelentkeztek mentális problémák.

Öt gyermekjogi szervezet indított közös online felmérést gyermekek részvételével annak érdekében, hogy az érintettek véleménye is befolyásolja az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiájának és Gyermek-garanciájának alakítását. A gyermekek mindkét kezdeményezést közvetlenül formálhatják, így jelentős szerepet kapnak a politikai döntéshozásban – írta az Infostart hírportál.

Az UNICEF, a ChildFund Alliance, az Eurochild, a Save the Children és a World Vision képviselői szerint egy történelmi jelentésről van szó, hiszen most fordult elő először, hogy ennyi fiatalkorú gyermek alakíthatja közvetlenül az EU politikáját.

A felmérés alapján fény derült arra, hogy a covid-járvány a stressz és bizonytalanság felé taszította a tinédzsereket és gyerekeket Európában és a tengerentúlon, egyre többen szorongnak jövőjük miatt, ami bizonytalanságot és boldogtalanságot eredményez.

Tízből egy gyermeknél mentális problémákra utaló tünetek alakultak ki; a lányok sokkal veszélyeztetettebbek, mint a fiúk, és hasonló a helyzet az idősebb, serdülő korosztálynál is.

A gyerekek közel egyharmada élt át diszkriminációt; fogyatékossággal élők, bevándorlók, etnikai kisebbséghez tartozók és LGBTQ közösségi tagok esetében ez az arány 50 százalékra nőtt.

A 17 évesek 80 százaléka úgy érzi, az oktatás nem készíti fel őket a jövőre, a gyerekek többsége változásokat vinne az iskolai életbe. 62 százalékuk kevesebb házi feladatot, 57 százalékuk érdekesebb órákat szeretne, míg 33 százalékuk több sporttevékenységet vezetne be az intézményekben.