Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Egyre nagyobb gondot jelentenek a TikTokon terjedő álhírek

Fotó: Unsplash/Solen Feyissa

Szabó Kata

2022. szeptember 23. - 22:32

Egy jelentés szerint a keresések 20%-a már olyan találatokhoz vezet, melyek álhíreket terjesztenek.

Az utóbbi években a TikTok vált a legnépszerűbb közösségi platformmá, egy ideje pedig tartja is ezt az előkelő helyet. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt vonz, és nagy hatással van az olyan iparágakra is, mint például a divat és a zene.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

A nagy sikernek azonban gyakran árnyoldalai is vannak, és a TikTok esetében sincs ez másképp, ugyanis egy most közzétett jelentés szerint az alkalmazás keresési eredményeinek 20%-a téves információkat tartalmazó videókhoz vezet.

Amikor szembesítették mindezzel a vállalatot, a TikTok szóvivője mindössze annyit reagált, hogy az alkalmazás nem engedi, hogy hamis információk terjedjenek rajta, vagyis próbálta megnyugtatni az embereket.

A TikTok olyannyira népszerűvé vált az utóbbi években, hogy szórakoztató platformként bizonyos témák keresőmotorjaként is szolgálhat, amikor azonban a témák fontosabbá válnak, mint például politikai vagy orvosi kérdések, a problémák új megvilágításba kerülnek.

A NewsGuard jelentése szerint ugyanis a közösségi oldalon nagy mennyiségű komoly témákkal kapcsolatos félretájékoztatás található, méréseik alapján a keresési találatok 20%-a tartalmaz félretájékoztatást, ráadásul a platform formátuma és koncepciója lehetővé teszi a hamis tartalmak könnyed terjedését is.

A NewsGuard jelentéséhez vezető vizsgálat során 540 különböző videót vizsgáltak át a TikTokon. Az összes elemzett tartalom közül 105-ről derült ki, hogy hamis vagy félrevezető állításokat tartalmaz, ezek többnyire olyan témákhoz kapcsolódtak, mint az ukrajnai háború vagy épp a koronavírus elleni védőoltások.

A kutatók megjegyezték, hogy a TikTok felhasználói folyamatosan hamis és félrevezető állításokkal szembesülnek. A jelentés közzététele után a Mashable is megkereste a TikTokot, a platform szóvivője pedig válaszában elmondta, hogy a közösségi irányelvek világossá teszik, hogy a vállalat nem engedélyezi a káros félretájékoztatást, ami a tartalmak törléséhez vezethet.

Hozzátették, számos hiteles személlyel működnek együtt annak érdekében, hogy a fontos témákban hiteles tájékoztatást tudjanak nyújtani, illetve hangsúlyozták, hogy független tényellenőrzőkkel is kapcsolatban állnak, akik szintén a tartalom valódiságával és pontosságával foglalkoznak.