Tévedésből 150 000 letartóztatási jegyzőkönyv törlődött a brit nyilvántartásból

not image

Kolláth Benjámin

2021. január 15. - 16:52

A jegyzőkönyveket múlt héten törölték és értesülések szerint ujjlenyomatokat, DNS-információkat és a letartóztatásokról készült jelentéseket is magukban foglalták.

A jegyzőkönyveket múlt héten törölték és értesülések szerint ujjlenyomatokat, DNS-információkat és a letartóztatásokról készült jelentéseket is magukban foglalták.

A brit belügyminiszternek, Priti Patelnek vállalnia kell a brit Munkáspárt szerint a felelősséget, amiért a rendőrség adatbázisából 150 ezer letartóztatási jegyzőkönyv törlődött múlt héten véletlenül, jelenti a Sky. A hírlap szerint a technológiai baki miatt több előzetesben lévő törvénysértő is szabadon lehet engedve, mivel a bűntettek helyszínéről begyűjtött bizonyítékokat a rendőrség adatbázisából nem lehet előhívni.

A Munkáspárt szerint a belügyminiszternek felelősséget kell vállalnia ezért a „különösen komoly hibáért, ami hatalmas veszély a közbiztonságra.” A közbiztonságért felelős miniszter, Kit Malthouse beszélt először az esetről: „A héten egy, a rendőrség nemzeti adatbázisát tároló gépen végrehajtott rendszerinti karbantartási folyamat egy hiba miatt több jegyzőkönyvet törölt. Egy gyors vizsgálat megtalálta a hibát és javította a folyamatot, így többet nem fordulhat elő.”

„A Belügyminisztérium, a rendőrfőkapitányok nemzeti tanácsa és egyéb rendfenntartó testületek dolgoznak az adatok helyreállításán. Bár az adatvesztésnek köze van egyes letartóztatottak szabadon engedéséhez, a rendőrséget arra kértem, hogy ezelőtt mérjék fel, lesz-e hatása a közbiztonságra.”

A Munkáspárt árnyékkormányának belügyminisztere, Nick Thomas-Symonds szerint „nem elég, hogy a belügyminiszter az egyik alá tartozó miniszter mögé bújik, amikor egy ilyen súlyos biztonsági lyuk keletkezett az ő őrsége alatt.”

„Létfontosságú, hogy közleményt adjon ki a probléma valódi terjedelméről, hogy mikor tájékoztatták a minisztereket és mi a terv a közvélemény megnyugtatására. A konzervatívok inkompetenciája azonban ismét az emberek biztonságát fenyegeti.”