Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Temetőkben épül Spanyolország legnagyobb városi napelemparkja

Megkezdődött az ország legnagyobb városi naperőművének építése Spanyolországban, bár a projekt kissé meglepő helyen, temetőkben zajlik.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Valencia célja az, hogy 2030-ra elérje a klímasemlegességet, ami érthető is annak fényében, hogy a városban már napjainkban komoly hőhullámok dúlnak. A klímacélok megvalósításában fontos szerep jut a megújuló energiának, legfőképp a napenergiának, ám mivel a városokban jellemzően kevés a szabad terület, a helyi szakembereknek különleges ötletekkel kell előállniuk.

Itt jön a képbe a Requiem In Power, azaz a RIP, amelynek keretében a helyi temetőkbe 6658 fotovoltaikus panelt telepítenek – írja a 24.hu az IFLScience cikke alapján. A becslések szerint a rendszerrel a város energiaigényének 27 százalékát megújuló forrásokból lehetne előállítani. A napelemeket pedig a város öt köztemetőjében található kripták és egyéb építmények tetején helyezik el. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A cél a 2,8 megawatt összkapacitás. Eddig három helyszínen 810 panelt telepítettek, ez elegendő ahhoz, hogy évente 440 ezer kilowatt áramot termeljenek, és mintegy 140 tonna szén-dioxidot spóroljanak meg. Ha egyszer elkészül a rendszer, Spanyolország legnagyobb városi napelemparkja lesz – emelik ki a cikkben.

A létesítmény elsősorban a közművek számára biztosít majd energiát, de néhány háztartást is el fog látni. A RIP-en kívül Valenciában 29 további programmal küzdenek az éghajlati átalakulás ellen, többek között a gépkocsihasználatot is mérséklik, illetve az épületek energiahatékonyságát is fokozzák – jegyzik meg.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a Climeworks által Izlandon felépített, Mamut elnevezésű gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben: két év alatt készült el az üzem, ami több tízezer tonna szén-dioxidot képes eltávolítani a levegőből. Több ilyen tisztító létesítésével pedig már jelentősebb eredményeket is el lehetne érni.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.