Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
372,31 Ft
Euró
397,77 Ft
Font
470,37 Ft
Bitcoin
64,069 $

Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Két év alatt készült el az üzem, ami több tízezer tonna szén-dioxidot képes eltávolítani a levegőből.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

2023-ra még tovább, 36,8 milliárd tonnára emelkedett a világ szén-dioxid kibocsátása, amely hatalmas problémát jelent a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás kapcsán. A csökkentésre való törekvés Kínában és Indiában lehetetlenségnek tűnik, de az USA-ban is legfeljebb a növekedés ütemének visszaszorítása lehet a cél.

Éppen ezért fontos, hogy végre találtak egy olyan megoldást, amely lokálisan képes lehet kivonni a levegőből a szén-dioxidot, és bár magát a problémát nem oldja meg, de a hosszabb távú hatásokat mérsékelheti.

A Climeworks által Izlandon felépített, Mamut elnevezésű szerkezet lényege, hogy hatalmas légtisztító ventilátorai segítségével gyakorlatilag képes kiszűrni a levegőből a szén-dioxidot, a káros anyagot pedig vízben feloldva, majd a föld alatt tárolva teszi ártalmatlanná.

A megoldásnak köszönhetően évi csaknem 36 ezer tonna szén-dioxidot képesek kivonni, ami bár az összkibocsátást tekintve csepp a tengerben, több ilyen tisztító létesítésével már jelentősebb eredményeket lehetne elérni – írja a Daily Mail.

Moduláris felépítésének hála lényegében bárhol üzembe állíthatják, ventilátorait ráadásul képesek geotermikus energiával működtetni, így használata nem járul hozzá a további károsanyag-kibocsátáshoz. Az eljárás rövid időn belül ártalmatlanítja a föld alatti tartályokban tárolt szén-dioxidot.

Egyetlen hátránya, hogy a szerkezet előállítása meglehetősen borsos árú, és legalább 170 ezer darab kellene belőle világszerte, hogy az éghajlatváltozás szempontjából érezhető módon visszaszorítsák vele a szén-dioxid kibocsátást.