Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,25 Ft
Euró
388,20 Ft
Font
456,38 Ft
Bitcoin
67,433 $

Évezredek óta nem emelkedett ilyen ütemben a légkör szén-dioxid-koncentrációja

Leginkább az emberi tevékenység járul hozzá az egyre riasztóbb mértékű növekedéshez.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint a szén-dioxid légköri szintjének növekedése tízszer olyan gyors ütemben zajlik, mint az évezredekkel ezelőtti, legjelentősebb mértékű emelkedések idején.

Kutatók elemezték az antarktiszi jégben ezen időszak alatt megrekedt gázt, melynek alapján kiderült, hogy a mostanihoz hasonló mértékű, 5-6 év alatt bekövetkező emelkedéshez 7000 évvel ezelőtt ezelőtt még mintegy 55 év kellett. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

„A szénd-dioxid-koncentrációjának napjainkban tapasztalható, nagyrészt az emberi kibocsátás által okozott növekedési üteme tízszer nagyobb, mint a leggyorsabb múltbéli, bizonyított természetes emelkedés” – jelentette ki Kathleen Wendt, az Oregoni Állami Egyetem Föld-, Óceán- és Légköri Tudományok Főiskolájának adjunktusa, a kutatás vezető szerzője.

Korábbi elemzések bár kimutatták, hogy a mintegy 10 000 évvel ezelőtt véget ért utolsó jégkorszak alatt különösen nagy kiugrások voltak a szén-dioxid szintjében, de nem áll rendelkezésre elég információ ahhoz, hogy biztosan megállapítsák, mi történt az úgynevezett Heinrich-események során.

„Úgy gondoljuk, hogy az észak-amerikai jégtakaró drámai összeomlása okozta mindezt, ami egy láncreakciót indított el” – idézte Christo Buizert társszerzőt, a tanszék docensét az IFL Science.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.