Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,47 Ft
Euró
396,94 Ft
Font
471,26 Ft
Bitcoin
66,874 $

Rekordszinten marad a globális szén-dioxid kibocsátás

A COP27, nemzetközi éghajlat-változási konferencián baljós adatokkal álltak elő a tudósok, a helyzet nem igazán mutat javulást.

...svg content...Twenty20
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A Global Carbon Project vezető tudósai által pénteken közzétett új éghajlati adatjelentés szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás idén is rekordszintű marad. A trendek gyakorlatilag kiszámíthatatlanok, ez pedig további nehézségeket okozhat.

Kínában ugyanis némileg (0,9%) sikerült visszaszorítani a kibocsátást, ellenben az Egyesült Államokkal, ahol 1,5%-os növekedést tapasztaltak – ez korábban pont fordítva volt. A helyzetet először a koronavírus, most pedig a háború miatti energiaválság bonyolítja. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Ha minden így megy tovább, sok jóra nem számíthatunk

Ha a jelenlegi kibocsátási szintek fennmaradnak, a jelentés szerint 50 százalékos esély van arra, hogy kilenc éven belül átlépjük a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket, amit egyfajta határvonalként jelöltek meg a szakemberek.

„Vannak pozitív jelek, de a COP27 konferencián jelen lévő vezetőknek érdemi lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy esélyünk legyen a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok közelében korlátozni” – mondta a tanulmányt vezető Pierre Friedlingstein.

Az Exeteri Globális Rendszerek Intézetének munkatársa hozzátette azonban, hogy jelenleg nem látják azokat az intézkedéseket, melyek feltétlenül szükségesek lennének ahhoz, hogy elkerüljék a további emelkedést – írja a CNA.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.