Többek között az energiahozzájárulási díj, a fizetős parkolás és a kötelező minibár díj is előkerül a kalapból.
Rengeteg problémával szembesülnek a balatoni éttermek és büfék, mivel drágultak az alapanyagok, miközben nőttek a rezsi- és a bérköltségek is.
A húsvéti ünnepek közeledtével nyitásra készülődnek a balatoni vendéglátósok és büfések.
A koronavírus-járvány után az infláció is közrejátszik a vendéglátóiparban tapasztalható áremelkedésben.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb adataiból kiderült, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken 2022. februárban több mint négyszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 26%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. februári értéktől.
Az elkövetkező hónapokban előfordulhat, hogy két számjegyű lesz az éttermi infláció.
A koronavírus-járvány megfékezése miatt bevezetett lezárásokon kívül a gyorsuló infláció is megnehezítette a vendéglősök dolgát.
Idén egészen biztosan drasztikus növekedés várható a belföldi úti célok iránti igény.
Miközben a koronavírus-járvány ötödik hullám enyhülő tendenciát mutat, a hazai vendéglátóipari egységek megkezdték a felkészülést a március 15-i nemzeti ünnepkor esedékes, 4 napos hosszú hétvégére.
Akár 50 százalékos áremelkedéssel is számolhatunk a vendéglátóiparban.