A gond jellemzően a magas zsírtartalmú étrend első 3–5 napjában ütötte fel a fejét, s 10-14 nap után vált még rosszabbá a helyzet.
A főként a rendszeresen váltott műszakban dolgozókat sújtó, illetve a folyamatosan nassolókat érintő, az emberi szervezet természetes ciklusára kiható zavarok egészségügyi hatásai egyre világosabbá válnak.
Egy új tanulmány rávilágított arra, pontosan milyen módszerekkel lehetséges kiküszöbölni sejtszinten a kóros obezitáshoz vezető mechanizmusokat.
Miközben az országok vezetői azzal foglalatoskodtak, hogyan zárják be a fiatalokat a szobáikba, a gyerekek kevesebbet mozogtak, ezáltal súlyfelesleget pakoltak a testükre.
Világszerte egyre nagyobb problémákat jelent az elhízás, amely olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy különböző daganatos elváltozások
A legújabb kutatások alapján kijelenthető, hogy az obezitásért főként egyes ételtípusok a felelősek, nem pedig általánosságban véve a túlzott fogyasztás.
A University of South Australia kutatói állítják: az elhízás egyes típusaiban csökkenhet az agyi szürkeállomány mennyisége, ezáltal emelkedhet a demencia és a stroke kockázata.
Jonathan Neman, a Sweetgreen nevű egészséges ételeket kínáló étteremlánc vezetője komoly kritikáknak lett kitéve, mert rávilágított az elhízottság egészségügyi hátulütőire.
Kutatók rájöttek, hogy az elhízás bizonyos típusaiban jelentős módon csökkenhet az agyban előforduló szürkeállomány mennyisége.
Bekerülhet az élelmiszerekbe, és kóros elhízáshoz vezethet az anyagcsere megváltoztatásával egy növényvédelemben használt vegyszer.
A fejlett társadalmak egyik legnagyobb problémája, az elhízás nem csak helytelen életmódból következhet, akár hormonális probléma is állhat a hátterében, szervezet hormontermelő egysége, a pajzsmirigy is felelős lehet érte.