Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Fotó: Unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Nem csupán az állam, de a súlyproblémákkal küzdő betegek kiadásai is növekednek.

Vészjósló adatokat közölt Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapítója és elnöke a túlsúlyosak és elhízottak számáról. Magyarországon akár a lakosság 60%-a is érintett lehet.

Bedros közölte, hogy a 200 milliárdot meghaladó kiadásokat a betegek pénztárcája is megérzi, ugyanis a gyógyszerek, a rossz életminőség, de a romló munkateljesítmény is komoly anyagi veszteségeket okoz.

Az életmódváltás lehet a legjobb megoldás

Arról nem is szólva, hogy a korai halálozás esélye az elhízás mértékével arányosan növekszik, extrém elhízás esetén ugyanis mindössze 50% az esély arra, hogy valaki megérje a 70. életévét. Normál testsúly esetén ez 80%, másodfokú elhízásnál pedig 60%.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon a férfi lakosság 66, a női lakosság 61%-át érinti az elhízás. Hozzátette, hogy a fogyás életmódváltással érhető el, a csodakúrák azonban inkább az ellenkezőjét érhetik el: fogyást követően még nagyobb mértékű hízást.

A KSH adatai szerint a legtöbb elhízott Dél-Dunántúlon (26%), míg a legkevesebb Budapesten (19%) él – írja a napi.hu. Túlsúlyosak tekintetében Nyugat-Dunántúlon vannak a legtöbben (37%), ebben az esetben is Budapesten a legjobb a mutató (32%).