Tehénlepénnyel működteti egy pásztor a bitcoinfarmját

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 15. - 18:03

A kriptovaluták kitermelése energiafelhasználás szempontjából egészen nehéz feladatnak számít, egy gulyás azonban úgy gondolta, ideje megreformálni a procedúrákat.

Nem véletlen, hogy a Tesla is kihátrált a bitcoin mögül, ugyanis a virtuális tokenek előállításához szükséges energiát kivétel nélkül fosszilis üzemanyagok által fenntartott erőművekből nyerik, amelyek környezetromboló hatással rendelkeznek.

Egy walesi gazda úgy tűnik, megtalálta a kulcsát a problémának, Philip Hughes ugyanis a farmjain élő tehenektől származó metángázt használja fel bitcointermelésre – adta hírül a BBC televíziócsatorna.

A metánt egyébként közvetlenül a szarvasmarhák által lefektetett ürülékekből szerzi, amit egy speciális rendszerrel gyűjtenek be, és alakítanak át később felhasználható elektromos energiává.

A metán égetését egy hathengeres motorral végzik, ami szén-dioxiddá formálja az egyébként üvegházhatású gázt, ami 25-ször károsabb, mint bármelyik más légnemű anyag, amit az atmoszférába engednek.

Habár Hughes eljárása sem 100 százalékban zöld, mégis sokkal kevesebb terhet ró a környezetre, mint a hagyományos bitcoinbányászat során alkalmazott módszerek, így a jövőben lehetséges, mások is a gazda útjára lépnek, és új technikákat találhatnak ki.