Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,71 Ft
Euró
385,48 Ft
Font
450,81 Ft
Bitcoin
67,012 $

Tarjányi Péter szerint Robert Fico testőrei „a legalapvetőbb feladatukat mulasztották el”

Tarjányi szerint „Magyarországon nem fordulhatnak elő olyan hibák”, mint Szlovákiában.

...svg content...Fotó: MTI/TASR/Jan Kroslak
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tarjányi Péter biztonsági szakértő a 24.hu-nak mondta el véleményét a szerdai, Robert Fico elleni merénylet kapcsán. Tarjányi első körben leszögezte, szerinte a magyar biztonságiaknál nem fordulhatnának elő hasonló hibák, kritizálva a szlovák testőröket:

„A merényletről készült videókat megtekintve az egyszerű laikus nézőknek is feltűnhet, mennyire nem voltak a helyzet magaslatán Robert Fico testőrei. Önleleplező, hogy mennyire kétségbe voltak esve a támadást követően. De nem csak ők, hanem szinte a teljes szlovák biztonsági szervezet levizsgázott.” Soron kívül Hivatalosan is bejelentették Szoboszlai új edzőjét, megvan Klopp utódja

Elmondása szerint létszámhiány nem volt az eset idején, ugyanis a miniszterelnököt közvetlenül 8–12 főnek kell védenie egy ilyen eseményen, a tömegben további 5–6 személyt szoktak elhelyezni, a sofőrökkel együtt így összesen 18–20 ember vesz részt a biztosításban.

A szakértő úgy látja, a merénylet azért következhetett be, mert hibázott a felderítés, a helyszínbiztosítók, de még a személyi biztosítók is. Kiemelte, a szlovák titkosszolgálatnak ki kellett volna szúrnia a fegyverviselési engedéllyel rendelkező, korábban szélsőséges csoportokkal barátkozó 71 éves szlovák nyugdíjas merénylőt.

Tarjányi arra is kitért, „hatalmas malőr”, hogy senkinek sem tűnt fel egy ember a tömegben, akinél pisztoly volt:

„Egy olyan embert, aki kóros elmeállapota miatt kiszámíthatatlan, vagy egy szélsőséges csoport tagja, egyszerűen nem engedhetnek a védett személy közelébe. Egy tapasztalt, jól képzett szakembernek megvan az az »intuitív tudása«, amelynek révén észre tudja venni, ha valami nincs rendben, ha valaki fegyvert rejteget, ki tudja szúrni a gyanús elemeket.”

Alig voltak a helyszínen, mégsem tűnt fel senkinek a fegyveres nyugdíjas

Azt is megjegyezte, hogy a felvételek alapján nem is voltak sokan a helyszínen, tehát a civil ruhás nyomozók mindenkit szemmel tarthattak volna. Hangsúlyozta továbbá, talán még ennél is kínosabb a biztonságiak számára, hogy maga a merénylő hívta oda Ficót a kordonhoz, gond nélkül elővette fegyverét és ötször is rálőtt a miniszterelnökre közel 30-40 centiméteres távolságból. Ennek kapcsán megjegyezte:

„Senki nem vetődött a lövedék elé, pedig golyóálló mellény volt rajtuk, ami megvédi a létfontosságú szerveiket a sérüléstől. A kezüket, lábukat persze eltalálhatja a golyó, ami nagyon fájhat, de aki testőrnek áll, az elfogadja, hogy megsérülhet a célszemély védelme érdekében.”

A szakértő szerint a hibák a szlovák biztonságiak fásultságából fakadhatnak, talán azt gondolhatták, hogy úgysem történhet semmi: ezért is volt látványos a kapkodás és hitetlenkedés, amikor eldördültek a lövések. Tarjányi elmondása szerint Magyarországon nem fordulhatnak elő ilyen hibák, mint Szlovákiában, kiemelve, hogy noha „a politikai helyzet a két országban hasonló, a magyar szakembereket ismerve nem gondolom, hogy ez itt megtörténhet”.

Ferenc pápa: a közösségi média miatt sok fiatal "irreális világban" él

A közösségi média és a tartalomfogyasztás veszélyeire hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő.