Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Irán már az egyik legnagyobb színészét is letartóztatta a tüntetések miatt

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 11-én. Aminit szeptember 13-án Iránban azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett, és három nap múlva meghalt. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. MTI/EPA/Sedat Suna
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Irán sorra tartóztatja le azokat, akik a támogatásukat fejezik ki a tiltakozó megmozdulás mellett, és többekre halálbüntetés vár.

Már három hónapja tartanak a tüntetések, Irán pedig láthatóan nehezen kezeli a helyzetet. Sokakat a halálbüntetés sem riaszt el, újabb és újabb tömegek gyűlnek össze, miközben ismert emberek állnak be az esemény mögé.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

A megmozdulást egy őrizetben lévő nő halála váltotta ki, aminek hatására elindult a láncreakció, miközben Taraneh Alidoostit is letartóztatták. A 38 éves színésznő az egyik legismertebb a térségben, akit az igazságügyi hatóság utasítására vettek őrizetbe, mivel nem nyújtott be dokumentációt a tiltakozásokkal kapcsolatos egyes állításaihoz.

Kiderült, hogy már számos ismert személyt és hírességet kihallgattak, vagy letartóztattak, miután megjegyzést tettek az utcai zavargásokról, vagy támogatólag léptek fel. Alidoosti olyannyira ismert és elismert, hogy 2016-ban az Oscar-díjat is kapott Az ügyfél című filmben is szerepelt.

Legutóbb a közösségi médiában december 8-án volt aktív, azon a napon, amikor a tüntetések miatt kivégezték az első letartóztatott személyt. Mohsen Shekari mindössze 23 éves volt, a halála szintén nagy felháborodást keltett.

A most letartóztatásra került színésznő tizenéves kora óta játszik kiemelkedő szerepet az iráni filmművészetben. Nemrég a Leila testvérei című filmben játszott, amit az idei cannes-i filmfesztiválon mutattak be.

Az iráni nők helyzete hosszú évek óta súlyos társadalmi kérdést jelent. A tüntetésekhez köthetően eddig összesen tíz ember kapott halálos ítéletet, mellettük ezreket vettek őrizetbe, és 400-an kaptak akár 10 évig terjedő börtönbüntetést, amiért részt vettek a zavargásokban – írja a CNA.