Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Megdöbbentő tanulmány – egy pohár kóla átlagosan 12 perccel rövidítheti meg az egészséges életidőt

Megdöbbentő tanulmány – egy pohár kóla átlagosan 12 perccel rövidítheti meg az egészséges életidőt

Megdöbbentő tanulmány – egy pohár kóla átlagosan 12 perccel rövidítheti meg az egészséges életidőt
Shutterstock

Egy friss tanulmány, amely több mint 5800 élelmiszert vizsgált az amerikai étrendben, megdöbbentő eredményre jutott, ugyanis egyetlen adag cukros üdítő, például egy pohár kóla, átlagosan 12 perccel rövidítheti meg az „egészséges életidőt”. A kutatást a Michigani Egyetem szakértői végezték, és a Nature Food folyóiratban publikálták.

Az elemzés szerint nemcsak az üdítők, hanem más, gyakran fogyasztott ételek is jelentős hatással lehetnek a várható élettartamra. Például egy hot dog elfogyasztása 36 percet vehet el, míg 30 gramm dió és magféle 25 percet adhat hozzá az egészséges életévekhez.

A cikk a videó után folytatódik

A kutatók az élelmiszereket összetételük alapján értékelték, majd a Global Burden of Disease epidemiológiai adatbázis segítségével számították ki, hogy az egyes ételek milyen mértékben befolyásolják az emberi egészséget. Emellett az IMPACT World+ módszerrel az élelmiszerek teljes életciklusát is elemezték – a feldolgozástól és gyártástól kezdve a fogyasztáson át egészen a hulladékig –, hogy a környezeti hatásokat is figyelembe vegyék.

A tanulmány szerzői, Katerina Stylianou és Olivier Jolliet a The Conversationben így fogalmaztak: „Sokan tudják, hogy az ételválasztásaik nemcsak a saját egészségükre, hanem a bolygóra is hatással vannak.” – idézte a Mirror a cikkében.

A kutatás szerint már kisebb étrendi változtatások is jelentős eredményt hozhatnak. „Ha a napi kalóriabevitel mindössze 10 százalékát a marhahúsból és feldolgozott húsokból teljes kiőrlésű gabonákra, gyümölcsökre, zöldségekre, diófélékre, hüvelyesekre és bizonyos tengeri ételekre cseréljük, az átlagosan napi 48 egészséges perccel növelheti az életünket” – áll a tanulmányban.

Olivier Jolliet hangsúlyozta: „Az étrendi változtatások sürgőssége az emberi egészség és a környezet javítása érdekében egyértelmű. Eredményeink azt mutatják, hogy a kisebb, célzott helyettesítések is hatékony stratégiát jelenthetnek, amik jelentős egészségügyi és környezeti előnyöket biztosítanak anélkül, hogy drámai étrendi változtatásokra lenne szükség.”