Tanulmány: az iskolákban minimális az esélye a koronavírus-fertőzésnek

Milánó, 2021. január 18. A milánói Parini gimnázium diákjai iskolájuk egyik termében tanulnak, miután a távoktatás meghosszabbítása miatt tiltakozók egy csoportja behatolt az épületbe 2021. január 18-án, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA-ANSA/Mourad Balti Touati
not image

Kulcsár Péter

2021. január 30. - 03:48

A legújabb amerikai tanulmány szerint azokban az oktatási intézményekben, ahol betartják a szociális védőtávolságot, hordják a maszkot, illetve rendszeresen fertőtlenítenek és szellőztetnek, nagyon kicsi a rizikója annak, hogy fertőzési gócpontokká alakuljanak.

Az Egyesült Államok Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központjának (CDC) legutóbbi kutatása során a 2021/2022-es tanévvel kapcsolatos óvintézkedések kidolgozását vették célba.

Rájöttek, hogy a zsúfoltabb munkahelyeken, ahol egyszerre többen dolgoznak, sokkal magasabb az esélye a koronavírus-fertőzés burjánzásának, mint az iskolákban, ahol szinte nulla rizikóval jár egy-egy tanítási óra – feltéve, ha a szabályokat betartják.

Az iskolák országos újranyitása tehát megvalósítható a közeljövőben, ezért a CDC azt javasolja az intézményeknek, hogy szerezzenek be minél több arcmaszkot, oldják meg a szellőztetéshez köthető problémákat, valamint szervezzék át kisebb csoportokba a diákokat, illetve végezzenek el napi szintű tesztelést az iskolába való belépés előtt.

A Kronen Zeitung hírportál arról ír, hogy a koronavírus-vakcinák egyre nagyobb térnyerése következtében akár már az idei tanév végén számítani lehet a diákok iskolapadokba való visszatérésére, ehhez azonban közös összefogásra lesz szükség.

Mindeközben a szakértők a legújabb covid-mutációk miatt aggódnak, amelyek sokkal fertőzőképesebbek lehetnek az eredeti variánshoz képest, ezért az Egészségügyi Világszervezet epidemiológusai és infektológusai azon dolgoznak, hogy minél hamarabb kiderítsék, vajon a tinédzserekre és a gyerekekre milyen hatással lehetnek a szóban forgó koronavírus-változatok.

A WHO ajánlása alapján az iskolák bezárásának az utolsó helyen kellene szerepelnie a szigorítások rangsorában, mivel a fiatalok izolációjának súlyos következményei lehetnek mind fizikai, mind lelki egészségük tekintetében.