Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,327 $

Tanulmány: akár már 2040-ben megállhat a világ népességének növekedése

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés szerint 2040 körül a világ népessége eléri a 8,5 milliárdos plafont, és az évszázad végére 6 milliárdra csökkenhet a Földön élő emberek száma.

Az ENSZ 2022 nyarán közzétett tanulmányában azt írta, hogy a világ népessége nagy valószínűséggel csak 2080-ban tetőzik 10,4 milliárd fővel, illetve megerősítette, hogy tavaly novemberben már 8 milliárdnál több ember élt a Földön, holott ez a szám 2000-ben még csak 6 milliárd volt.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Az Earth4All kutatói viszont egészen más megállapításra jutottak ennek kapcsán, ugyanis Az emberek és a bolygó című tanulmányukban két lehetséges jövőképet vázoltak fel:

  • Az első forgatókönyv szerint a világ gazdaságilag hasonló ütemben fejlődik, mint az elmúlt 50 évben. Ebben az esetben a népességszám 2050-ben éri el a csúcsát.
  • A második forgatókönyv szerint ez már 2040 körül bekövetkezik, ha befektetnek a szegénység elleni küzdelembe, a gazdasági fejlődésbe, az oktatásba és az egészségügybe. A szakértők szerint más előrejelzések gyakran alábecsülik a gyors gazdasági fejlődés jelentőségét.

Per Espen Stoknes, az Earth4All projektvezetője kiemelte, miszerint az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára – írta az Infostart az MTI beszámolója alapján.

Ezt követően a szakember arra hívta fel a figyelmet, miszerint a termékenységi mutatók csökkennek, ha a lányok hozzáférnek az oktatáshoz, megerősítik a nők gazdasági helyzetét, és jobb egészségügyi ellátást kapnak.