Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

Tajvan elnöke ígéri, megerősíti a tajvani hadsereg harci erejét

Caj Jing-ven, Tajvan elnöke sajtóértesülések szerint beszédében ígéretet tesz arra, hogy jelentősen megerősíti a tajvani hadsereg harci erejét, s a védelmi rendszerben is változtatásokat hajt végre, mivel a feszültség Kínával egyre csak mélyül.

...svg content...Caj Jing-ven tajvani elnök katonák harckészültségi bemutatóját nézi meg a tajtungi támaszponton tett látogatásakor, 2022. január 21-én. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tajvan egyre komolyabb katonai és politikai nyomás alá kerül Kína részéről, mely saját területének tekinti az országot: a feszültség eddig is tapintható volt a térségben, ám miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke augusztusban személyesen látogatott el az országba, Kína erre válaszul nagyszabású hadgyakorlatot tartott.

A tajvani elnök hétfőn fog beszédet mondani a nemzeti ünnep alkalmából, a Reutersnek pedig volt alkalma szemlézni a beszéd vázlatát, melyben Caj a források szerint „nemzetvédelmi harci erő fokozásáról és a nép moráljának egyesítéséről” is fog beszélni. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A forrás által átadott dokumentum szerint a tajvani elnök beszédében amellett, hogy megerősíti Tajvan eltökéltségét az önvédelem növelésére vonatkozóan, továbbá erősíti a regionális béke és stabilitás fenntartására vonatkozó álláspontját, a nemzetvédelmi harci erő és a rugalmasság megerősítésére irányuló erőfeszítésekről is beszélni fog hétfőn.

Caj felügyeli a védelmi kiadások növelését, valamint a katonai korszerűsítési programot is, miközben Kína folyamatosan szuverenitási igényeket támaszt Tajvannal szemben: a tajvani elnök továbbra is azon az állásponton van, hogy a demokratikus ellenálló képesség a kulcsa az ország védelmének.

A tajvani elnök beszédére szűk egy héttel azelőtt kerül majd sor, hogy Pekingben kezdetét veszi a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, ahol Hszi Csin-ping elnök várhatóan a harmadik ötéves ciklusát nyeri meg. Ez a kongresszusi esemény nem azért lesz jelentős, mert Hszi Csin-ping ismételten megválasztásra kerül, hanem azért, mert a kínai elnök várhatóan bejelenti a Tajvannal történő „újraegyesítés” tervét.