Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Aggasztó kilátások: szúnyogok tömegére számíthatunk idén

Akár április második felére, legkésőbb május elejére rengeteg szúnyog, komoly szúnyoginvázió is jelentkezhet.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének (MASZOSZ) elnöke nemrégiben arról beszélt, általában március végén, április közepén szoktak az első aktív szúnyoglárvákra bukkanni, de idén nagyon korán, már február végén megtalálták az első lárvákat Közép-Dunamentén, amely nem túl gyakori, sőt igen furcsa.

Ennek kapcsán a dunaföldvári szakember úgy vélekednek, ez amiatt történik, mivel télen sok volt a csapadék, emellett pedig nagyon korán felmelegedett az időjárás: februárban már olyan volt az idő, mint április-májusban szokott lenni – írja a Tolna Vármegyei Hírportál, a teol.hu. Kőszegi Dániel szerint ez azt vetíti előre: Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Amennyiben nem válik aszályossá az időjárás, hanem csapadékos marad a tavasz, akkor a most látható kiöntések vagy pangó vizek megmaradnak, bennük a szúnyoglárvákkal. Vagyis akár április második felére, legkésőbb május elejére rengeteg szúnyog, komoly szúnyoginvázió is jelentkezhet – emelik ki a cikkben.

A lap szerint Szekszárdon már március közepén akadtak szúnyogok, így a városházán időben elkezdtek készülni a gyérítésükre. De a lakosság is tud segíteni a rendkívüli szúnyoginvázió elkerüléséért, a szúnyogok szaporulatának visszaszorításáért, elsősorban ki-ki a saját magánterületén. Ehhez például a Szúnyoglárva program Facebook-oldalán is adnak számos hasznos tanácsot.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.