Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,21 Ft
Font
444,03 Ft
Bitcoin
22,787 $

Szűk egy hónappal a puccs után visszatért a miniszterelnök az ország élére

Fotó: EPA/Republican New Media
Afrika

Takács Petra

Szerkesztő

A puccs elkövetésének idejében úgy tűnt, hogy egy újabb ország eshet el a politikai instabilitás akadályában és zuhanhat szakadékba.

Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között vasárnap született megállapodás arról, hogy visszahelyezik hivatalába a katonai puccsal október 25-én eltávolított és házi őrizetbe helyezett Abdalla Hamdok miniszterelnököt.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A nyilatkozattevő országok és az Európai Unió minden politikai fogoly azonnali szabadon bocsátására szólított fel, nemcsak Kartúmban, hanem az ország minden részén. Ez – mint írták – kulcsfontosságú lépés a szudáni demokratikus átmenet és az ország alkotmányos rendje szempontjából, valamint a jogállamiság helyreállítása felé. Alapvető fontosságúnak nevezték, hogy a következő lépések megfeleljenek az emberek törekvéseinek, valamint, hogy a szudániak békésen, erőszaktól vagy fenyegetéstől mentesen kifejezhessék véleményüket.

Sajnálatukat fejezték ki és elítélték az október 25. óta elkövetett erőszakot, az emberi jogi jogsértéseket és a bekövetkezett haláleseteket. Mint emlékeztettek: a kitört zavargásokban több tucat tüntető meghalt, több százan megsebesültek és százakat vettek őrizetbe. Az egészségügyi dolgozókat megakadályozták feladataik ellátásában, az újságírókat pedig bántalmazták.

“Üdvözöljük az esetek kivizsgálására vonatkozó kötelezettségvállalást. A vizsgálatnak alaposnak, függetlennek és átláthatónak kell lennie” .

fogalmaztak

Az afrikai országban azóta vannak megmozdulások, hogy Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok október 25-én megdöntötte a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormányt, feloszlatta az ország összes kormányzati intézményét, és letartóztatta az elmozdított kabinet szinte összes civil tagját.

Burháni új átmeneti tanácsot alakított, a testület elnökévé pedig önmagát nevezte ki. A megbuktatott Abdalla Hamdok miniszterelnök a vasárnap megszületett megállapodásig háziőrizetben volt. Az EU és az Egyesült Államok, valamint több nyugati ország arra szólította fel a jelenlegi szudáni vezetést, hogy térjen vissza a puccs előtti állapotokhoz.