Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,738 $

Szudán: bezártak a nagykövetségek, a vízumkérelmezők a háborús övezetben rekedtek

Fotó: MTI/AP/Marwan Ali
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A szudáni vízumkérelmezők a háborús övezetben rekedtek, miután a nyugati diplomaták kiürítették Kartúmot anélkül, hogy útleveleiket visszaadták volna.

Az Al Jazeera jelentése szerint nem elég, hogy a szudáni konfliktus szemben álló felei elől menekülnek az emberek, sokan még csak menekülni sem tudnak, hiszen a nyugati nagykövetségek bezárták kapuikat, csakhogy ezt anélkül tették meg, hogy visszaadták volna az érintettek útleveleit.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Ahmad Mahmoud március végén nyújtotta be útlevelét és vízumkérelmét a szudáni fővárosban, Kartúmban lévő svéd nagykövetségen, ám azt nem gondolta volna, hogy nem adják vissza okmányát: miután harcok törték ki a szudáni hadsereg és a félkatonai gyors támogató erők (RSF) között, a svéd diplomaták is felfüggesztették működésüket, s napokon belül elmenekültek az országból.

Mahmoud WhatAppon keresztül próbált kommunikálni egy svéd diplomatával, s könyörgött neki, hogy találjon valami megoldást, hogyan szerezheti vissza útlevelét, vagy legalább egy hitelesített másolatot kapjon a svéd nagykövetségtől. Útlevél nélkül ugyanis nem tud legálisan elmenekülni Szudánból.

Mahmoud csak egyike annak a valószínűleg több ezer szudáni vízumkérelmezőnek, akik most a háborús övezetekben rekedtek, miután a nyugati diplomaták evakuálták az országot anélkül, hogy útlevelüket visszaadták volna.

Az Al Jazeera által megkeresett országok diplomatái vagy köztisztviselői, mint például az Egyesült Királyság, Svédország, Németország, Hollandia és Spanyolország kivonták magukat a felelősség alól, vagy azt közölték, hogy nem találtak megfelelő megoldást a problémára.