Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,53 Ft
Euró
396,02 Ft
Font
468,76 Ft
Bitcoin
61,965 $

Szudán: bezártak a nagykövetségek, a vízumkérelmezők a háborús övezetben rekedtek

A szudáni vízumkérelmezők a háborús övezetben rekedtek, miután a nyugati diplomaták kiürítették Kartúmot anélkül, hogy útleveleiket visszaadták volna.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Marwan Ali
Afrika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint nem elég, hogy a szudáni konfliktus szemben álló felei elől menekülnek az emberek, sokan még csak menekülni sem tudnak, hiszen a nyugati nagykövetségek bezárták kapuikat, csakhogy ezt anélkül tették meg, hogy visszaadták volna az érintettek útleveleit.

Ahmad Mahmoud március végén nyújtotta be útlevelét és vízumkérelmét a szudáni fővárosban, Kartúmban lévő svéd nagykövetségen, ám azt nem gondolta volna, hogy nem adják vissza okmányát: miután harcok törték ki a szudáni hadsereg és a félkatonai gyors támogató erők (RSF) között, a svéd diplomaták is felfüggesztették működésüket, s napokon belül elmenekültek az országból. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Mahmoud WhatAppon keresztül próbált kommunikálni egy svéd diplomatával, s könyörgött neki, hogy találjon valami megoldást, hogyan szerezheti vissza útlevelét, vagy legalább egy hitelesített másolatot kapjon a svéd nagykövetségtől. Útlevél nélkül ugyanis nem tud legálisan elmenekülni Szudánból.

Mahmoud csak egyike annak a valószínűleg több ezer szudáni vízumkérelmezőnek, akik most a háborús övezetekben rekedtek, miután a nyugati diplomaták evakuálták az országot anélkül, hogy útlevelüket visszaadták volna.

Az Al Jazeera által megkeresett országok diplomatái vagy köztisztviselői, mint például az Egyesült Királyság, Svédország, Németország, Hollandia és Spanyolország kivonták magukat a felelősség alól, vagy azt közölték, hogy nem találtak megfelelő megoldást a problémára.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.