Szudáni konfliktus: 4000 brit útlevéllel rendelkező személy várja a kimenekítést

Fotó: MTI/EPA
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egyre szorít az idő, ám az Egyesült Királyság kormánya jelenleg csak korlátozottan tud segítséget nyújtani az érintettek számára.

A Sky News jelentése szerint jelenleg több mint 4000 brit útlevéllel rendelkező személy tartózkodik a konfliktus sújtotta Szudánban, akik arra várnak, hogy evakuálják őket az országból. A szudáni diplomatákat és személyzetet a világ kormányai már evakuálták, ám még mindig sokan várják a segítséget.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Kiderült, hogy több mint 4000 olyan személy tartózkodik Szudánban, akik brit útlevéllel rendelkeznek, James Cleverly külügyminiszter azonban figyelmeztetett, az Egyesült Királyság kormánya „súlyosan korlátozottan” képes segíteni a brit állampolgároknak, amíg az ottani konfliktus véget nem ér.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is légi úton evakuálta diplomatáit a fővárosból, Kartúmból, miközben a szudáni állampolgárok kétségbeesetten próbáltak elmenekülni a káosz elől, sokan közülük pedig veszélyes utakat kockáztatva próbáltak átkelni az északi határon Egyiptomba.

A szudáni hadsereg és a gyors támogató erők (RSF) félkatonai csoport közötti egyre véresebb konfliktusban több mint 420 ember vesztette életét, köztük 246 civil, további legalább 3700 ember pedig megsérült.

Andrew Mitchell, az Egyesült Királyság nemzetközi fejlesztési és afrikai minisztere hétfő reggel kijelentette, Szudánban „káosz és hatalmas erőszak uralkodik”, és hozzátette, hogy „az abszolút első számú követelmény a tűzszünet elérése”. Ennek ellenére kiemelte, most arra összpontosítanak, hogy a brit állampolgárokat kijuttassák Szudánból.