Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,872 $

Szoptatással átadhatják az antitesteket a kisbabáknak az édesanyák

A koronavírus ellen beoltott édesanyák SARS-CoV-2 elleni antitesteket át tudják adni a kisbabáiknak az anyatejen keresztül, amivel biztosítják a babák passzív immunitását.

Fotó: Mészáros Marianna asszisztens beolt egy várandós nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 6-án. MTI/Rosta Tibor
Orvostudomány

Takács Petra

Szerkesztő

Egy szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az mRNS vakcinára adott immunválaszra utaló jeleket találtak a fertőzésen át nem esett újszülöttek székletében és az anyatejben is.

Az antitesteket a csecsemőkben életkortól függetlenül, már 1,5 hónapos kortól egészen 23 hónapos korig kimutatták, méghozzá a csecsemők székletmintáinak 30 és 33 százalékában, mivel kétféle molekulát is vizsgáltak. Az antitestek szintje korrelált az anya által tapasztalt vakcina-mellékhatásokkal, ami azt jelenti, hogy minél több mellékhatást tapasztalt oltás után az édesanya, annál több antitestet találtak a babák székletében is.

A kutatást 30 szoptató nőn végezték, akiknek nagy része az egészségügyben dolgozik, illetve a résztvevők 2021 januárja és áprilisa között kaptak COVID-19 elleni mRNS-vakcinát. Előbb anyatejmintát adtak le az első oltás előtt, majd az oltás után két-három héttel, ezután a második oltást követően három héttel.

Márciusra elkészül a Pfizer omikron elleni vakcinája

Ez után következett a vérvétel, 9 nappal az első adag és 21 nappal a második adag vakcina beadása után. A csecsemők székletmintáját 21 nappal az anyák második oltása után vizsgálták meg, ehhez pedig kontrollként a pandémia előtti anyatejmintákat, korábbi vérteszteket és korábban levett csecsemőszékletet használtak – derül ki a 24.hu cikkéből.

„Ez a kutatás az első, amely SARS-CoV-2 elleni antitesteket mutat ki beoltott anyák csecsemőinek székletmintáiban. Ez nagyon fontos, mert a nők tudni akarják, hogy csecsemőikben benne vannak-e ezek az antitestek. A vizsgálatunk azt mutatja, hogy az immunválaszra utaló fehérjemolekulák az anyatejen keresztül jutnak el a babához. Ez motivációt jelent az anyák számára, hogy folytassák a szoptatást, miután megkapták az oltást.” – mondta Vignesh Narayanaswamy, a tanulmány vezető szerzője.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.

Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A Demokratikus Koalíció „Isten? Haza? Pedofília!” felirattal és Orbán Viktor arcképével indított plakátkampányt, amelyről a Momentum elnöke is elmondta a véleményét.