Szlovákia Zuzana-2 típusú önjáró tarackágyúkat szállított le Ukrajnának

Fotó: Ukrán önjáró löveg harcálláspontot foglal el a kelet-ukrajnai Harkovi területen húzódó orosz fronton 2022. július 27-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A tisztviselő szerint a jövőben négy újabb löveget, valamint MiG-29-es vadászgépeket is adományoznának.

A Slovak Radio beszámolója alapján Jaroslav Nad védelmi miniszter szombaton jelentette be, miszerint Szlovákia 4 darab Zuzana-2 típusú önjáró tarackágyút szállított Ukrajnába, amelyek már szolgálatba is álltak az ukrán egységeknél.  

A tervek szerint a jövőben újabb négy ilyen jellegű tarackot küldenek majd, emellett azt is fontolgatják, hogy Ukrajnának adományoznak néhány MiG-29-es szuperszonikus vadászgépet, amelyek jelenleg a nemzeti légierő részét képezik. 

A védelmi miniszter elmagyarázta, augusztus végén kivonják őket a szolgálatból, és Ukrajnába kerülhetnek, Pozsony pedig arra számít, hogy amerikai gyártmányú vadászgépeket kap majd helyettük – számolt be a TASS

A Zuzana önjáró löveg egy NATO standard 155 mm-es löveggel ellátott változat, amelynek lőtávolsága 40 kilométer. Az első példányokat 1998-ban vetették be, jelenleg pedig Szlovákiában gyártják őket, illetve egy éve állnak szolgálatban a szlovák hadseregnél.