Pénzzel ösztönzik az oltás felvételére a szlovák nyugdíjasokat

Védõmaszkot viselõ járókelõk Pozsonyban 2021. november 25-én. A szlovák kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt három hónapra szükséghelyzetet vezetett be, valamint két hétre kijárási tilalmat rendelt el. Az emberek csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, az alapvetõ fogyasztási cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre és iskolába, az oltóhelyre, illetve tesztelésre való el utazás céljából. MTI/EPA/Jakub Gavlak
not image

Takács Petra

2021. december 8. - 10:42

Döntés született a szlovák nyugdíjasok ügyében, nem utalványt, hanem készpénzt kapnak, amennyiben karácsonyig felveszik a védőoltást.

A pénzbeli támogatás minden 60 év feletti személynek jár, amennyiben legkésőbb december 24-ig regisztrál, és január 15-ig be is oltatja magát. A koalíció 300 euróval ösztönzi azokat, akik a harmadik oltásért jelentkeznek, és 200 euró jár annak, aki az első vagy második dózisra jelentkezik.

Igor Matovic pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, a döntést a józan ész parancsolta, hogy megóvják a nyugdíjasok egészségét. Az oltási utalványok bevezetése nem kapott kellő támogatást a koalíciótól, de egy kisebb összegű készpénzes juttatásban sikerült megegyezniük.

A kötelező oltás szükségessége is felmerült a 60 év felettiek számára, de ez a kérdés csak később kerül megvitatásra – számolt be a Paraméter.