Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Szlávik elárulta, az új fertőzött kórházi betegek közül sokan oltatlanok

Fotó: Egy nőt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. szeptember 26-án. MTI/Vajda János
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Szlávik János a hétfő reggeli interjújában beszélt arról, hogy a kórházi betegek közül sokan oltatlanok, akik akár súlyos állapotba kerülhetnek.

Továbbra sincs arról szó, hogy tombolna a negyedik hullám, de azt jól látni, hogy a számok egyre emelkednek, és sok olyan ember kerül kórházba, akik ezelőtt nem kérték az oltásukat. Szlávik a TV2-nek adott reggeli interjújában beszélt erről a Mokka vendégeként.

„Valóban egyre többen kerülnek kórházba, és sok köztük, aki nincs beoltva, de azt tudni kell, hogy a delta variáns megfertőzi azokat is – ritkán –, akik be vannak oltva. Csakhogy enyhe tünetekkel zajlik náluk a betegség, ezért jó az oltás.”

Ebben az esetben mit jelent az „enyhe tünet”? „Észre sem veszi. Vagy tünetmentes, vagy náthás, folyik az orra, kicsit fáj a torka, fáj a feje, gyengébb, nincs kedve dolgozni menni, mert annyira fáradt.”

„Klasszikus tünetei vannak, de azért azt tudni kell, hogy súlyosan tényleg csak azokat betegíti meg, akik nincsenek beoltva. Nagyon-nagyon ritka, hogy egy oltott ember súlyos állapotban kerüljön kórházba.”

Figyelem: elsőfokú riasztás van érvényben zivatarok kialakulása miatt

Kik lehetnek védettebbek? Akik oltottak, akik átestek a betegségen, vagy akik átestek és oltottak? „A legnagyobb védelmet az átesett és oltott jelenti. Nem is merik a tudósok kijelenteni, de azt mondják, hogy aki átesett és oltott, az akár hosszú ideig tartó védettséget is szerezhet, akár több évig tartó védettséget.”

„Ugye tudjuk, hogy ezt a betegséget meg lehet akár kétszer/háromszor is kapni, nem ritka az, hogy valaki többször átfertőződik, hiszen az antitestek nem nyújtanak védelmet a megbetegedések ellen, csak a súlyos megbetegedés ellen.”