Szlávik az oltások keveréséről beszélt a harmadik vakcina beadása kapcsán

Fotó: Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. augusztus 3-án. MTI/Komka Péter
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 4. - 08:23

Szlávik János a TV2 reggeli műsorának vendége volt, ahol többek között a vakcinák keveréséről is mondott pár szót.

Szlávik szerda reggel a Mokka vendégeként beszélt az oltások keveréséről, ami már Magyarországon is lehetséges. Ez a harmadik oltások beadása miatt vált aktuálissá, de fontos megjegyezni, hogy mindezt egy szakmai konzultációnak kell megelőznie.

„Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy érdemes az oltásokat keverni. Ez teljesen nem bizonyított, de úgy tűnik, hogy az immunválasz erősebb, ha oltásokat keverünk.” – mondta a válaszában Szlávik a TV2 műsorában.

„Ez egyéni, tehát meg kell beszélni az oltóorvossal a dolgot. Igazából nem azt mondom, hogy az oltott ember dönt, de egy nagyon komoly konzultációt kell ezzel kapcsolatban folytatni. Látni kell azt, hogy ezeknek az oltásoknak lehetnek mellékhatásai.”

Szlávik hangsúlyozta, át kell beszélni az oltóorvossal azt, hogy mi a legideálisabb vakcina a harmadik oltás beadására, ha megnézzük azt, hogy milyen oltóanyagot kaptunk először. A konzultáció elengedhetetlen a döntés meghozatalához.

„Ugye, ha korábban egy fajtát kapott, akkor ő azt már ismeri, és egy új fajtánál előfordulhatnak bizonyos fajta mellékhatások, amik esetleg kellemetlenek lehetnek. Ezt át kell beszélni az oltóorvossal.”

Így változott megyénként a koronavírus-fertőzöttek száma keddre – 8.3.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy az oltások keverése nem okoz problémát, de egyes mások szerint azonos oltásokkal való oltás is megfelelő lehet. Tehát ezt egészen egyszerűen át kell beszélni.” – folytatta a szakember.

„Magyarországon, hogy mondjam, szabad kezet kaptak az orvosok, szinte valamennyi oltást lehet a másikkal keverni.”