Befolyásolhatja a szívritmus-szabályozók működését az Apple MagSafe töltője

Apple
not image

Kulcsár Péter

2021.május.17 - 09:27

Michigani kutatók év elején bebizonyították, hogy az iPhone 12 modellekhez használatos MagSafe-töltők mágneses zavart okozhatnak a szívbeteg páciensek pacemakerében.

A súlyos problémák mihamarabbi elkerülése végett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) részletes vizsgálatot kezdeményezett az ügy tisztázása érdekében, múlt héten pedig nyilvánosságra is hozták a végeredményeket.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy bár valóban észleltek anomáliákat a MagSafe-töltők és a pacemakerek, defibrillátorok és egyéb orvosi eszközök alkalmazása esetén, ám előfordulási esélyük elhanyagolhatónak bizonyult – írta a MacRumors hírportál.

Mindezekből kifolyólag az FDA felállított egy ajánlást és útmutatót a szívritmus-szabályozóval élő pácienseknek, melyben felhívták figyelmüket arra, hogy a mobiltelefonokat, okosórákat legalább 15 centiméterre helyezzék el a mellkasukban található készülékektől, illetve ha tehetik, mindig nadrágzsebben hordozzák őket.

Az FDA ajánlásai egybecsengenek az Apple hivatalos dokumentumaiban foglaltakkal, melyekben azt írják, hogy a júzerek minden esetben tartsák legalább 15 centiméterre a kütyüket az orvosi eszközöktől, ha pedig vezeték nélküli töltésre kerülne a sor, akkor minimum 30 centiméter betartása javasolt.

A cupertinóiak mindezeken felül figyelmeztetik az ügyfeleket, ha súlyos egészségügyi problémával élnek, a páciensek konzultáljanak kezelőorvosaikkal, még mielőtt használatba vennék vadonatúj iPhone-jaikat.