Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ezekkel a mindennapi ételekkel védhetjük a szívünket és az érrendszerünket

Ezekkel a mindennapi ételekkel védhetjük a szívünket és az érrendszerünket

Ezekkel a mindennapi ételekkel védhetjük a szívünket és az érrendszerünket
Shutterstock/Illusztráció

Egy frissen publikált, nagyszabású brit kutatás szerint a mindennapi étrendben megtalálható polifenolok hosszú távon jelentős mértékben hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.

A BMC Medicine folyóiratban megjelent tanulmány több mint 3100 felnőttet követett nyomon a TwinsUK kohortból, több mint tíz éven keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a polifenolokban gazdag étrend – például tea, kávé, bogyós gyümölcsök, olívaolaj, diófélék és teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása – összefüggésben állt az egészségesebb vérnyomással és koleszterinszinttel, valamint alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázati pontszámokkal.

A cikk a videó után folytatódik

A kutatók először vizsgálták meg széles körben a vizeletben megjelenő metabolitokat, amik a polifenolok feldolgozása során keletkeznek. Az eredmények szerint azoknál, akiknél magasabb volt a flavonoidokhoz és fenolsavakhoz kapcsolódó metabolitszint, alacsonyabb kardiovaszkuláris kockázati értékeket mértek, és magasabb volt a HDL („jó”) koleszterin szintjük.

A kutatás során egy új mérőeszközt is bevezettek, a polifenol étrendi pontszám (PPS) nevű pontszámot, amely 20, az Egyesült Királyságban gyakran fogyasztott polifenolban gazdag étel bevitelét tükrözi. A PPS erősebb kapcsolatot mutatott a szív- és érrendszeri egészséggel, mint a teljes polifenolbevitel becslése, mivel jobban tükrözi az étrendi szokásokat, nem csupán egyes vegyületekre koncentrál.

Sokaknak segíthet

A kutatás vezetője, Ana Rodriguez-Mateos professzor, a Londoni Királyi Főiskola humán táplálkozástudományi professzora: „Eredményeink azt mutatják, hogy a polifenolban gazdag étrend hosszú távú követése jelentősen lassíthatja a szív- és érrendszeri kockázat növekedését az életkor előrehaladtával. Még kisebb, tartós változtatások – például bogyós gyümölcsök, tea, kávé, diófélék és teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása – is segíthetnek a szív védelmében.”

A tanulmány első szerzője, Dr. Yong Li hozzátette: „Ez a kutatás erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a polifenolban gazdag ételek rendszeres beépítése az étrendbe egyszerű és hatékony módja a szív egészségének támogatására. Ezek a növényi vegyületek széles körben elérhetők a mindennapi ételekben, így a legtöbb ember számára praktikus stratégiát jelentenek.” – idézte a cikkében a Science Daily

A kutatók hangsúlyozták, hogy bár a szív- és érrendszeri kockázat természetesen nő az életkor előrehaladtával, azoknál, akik magasabb polifenolbevitelt értek el, lassabb volt a kockázat emelkedése az 11 éves követési időszak alatt. A jövőben további étrendi beavatkozásokat vizsgáló klinikai vizsgálatokra van szükség, hogy megerősítsék és kiterjesszék az eredményeket.