Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Szijjártó szerint a magyar szakembereknek joga van dönteni a vakcinákról

MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2021. március 1. - 15:15

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a szlovéniai Brdo pri Kranjuban jelentette ki, hogy a magyar szakembereknek joga van ahhoz, hogy a veszélyhelyzet idején döntést hozzanak a Magyarországon alkalmazható oltóanyagokról.

A bécsi ötök (Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Csehország és Szlovákia) külügyminisztereinek tanácskozását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell – húzta alá.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Felmerült a kérdés, ki dönthet arról, hogy egy oltóanyag biztonságos vagy sem – mondta, hozzátéve, hogy erre világos európai szabályok vannak. Erről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA – European Medicines Agency) vagy – a vészhelyzetre való tekintettel – a nemzeti hatóságok is hozhatnak döntéseket. Ez utóbbit elvitatni európaiatlan, az európai szabályokkal szembemenő álláspont – fogalmazott Szijjártó Péter.

Hazánkban jelenleg öt vakcinának van engedélye, ezek közül három oltóanyagot az Európai Unió is engedélyezte, ezek a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca által kifejlesztett oltások, az orosz és a kínai vakcina pedig egyelőre csak a hazai OGYÉI engedélyét kapta meg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.