Szexista megjegyzései miatt mond le a japán olimpiai szervezőbizottság elnöke

not image

A T-800-as

2021. február 11. - 07:14

Yoshiro Mori végül távozik a posztjáról, miután olyan megjegyzéseket tett, amik kiverték a biztosítékot Japánban.

Japán volt miniszterelnöke nagy haragot váltott ki az emberek körében, miután nyilvánosan beszélt arról, hogy szerinte a japán olimpiai bizottság női tagjai túl sokat beszélnek. A Fuji News Network csütörtökön jelentette be, hogy a 2020-as Tokiói Olimpia szervezőbizottságának elnöke lemond a szexista megjegyzései miatt.

Időközben más nagy japán sajtóorgánumok is megerősítették a jelentést, Mori azonban egyelőre nem kommentálta az ügyet, és a szervezőbizottság szóvivője is elutasította azt, hogy bármilyen formában is véleményezzék a híreket.

Már azt is tudni, hogy ki lép Mori helyére, aki a Japán Labdarúgó Szövetség korábbi elnökeként dolgozott, és egyúttal az Olimpiai Falu polgármestere. A TBS úgy tudja, hogy Saburo Kawabuchi kaphatja meg a lehetőséget.

A volt japán miniszterelnök még február elején tett szexista megjegyzéseket a női kollégáival szemben, ami végül a munkájába került. A 83 éves szakember akkor azt mondta, ha növelik a női tagok számát az igazgatóságon belül, akkor korlátozni kell a beszédidejüket, mivel nehézségeik vannak azzal kapcsolatban, hogy a mondandójuk végére érjenek, ami szerinte bosszantó.

Nemcsak Japánban, hanem külföldön is nagy port kavart Mori szexista megjegyzése, amit később ugyan visszavont, és elismerte, hogy nem volt helyes így fogalmaznia, illetve ez szembemegy az olimpiai szellemmel, nem hajlandó lemondani.

Úgy tűnik, hiába kért bocsánatot és ismerte el, hogy meggondolatlan volt, a lemondása elkerülhetetlen. A közösségi médiában is élesen elítélték Mori megjegyzéseit, és a japán parlamentben az ellenzéki képviselők az azonnali lemondását követelték.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint japán polgárainak csaknem 80%-a ellenzi az olimpia júniusba tervezett megrendezését a koronavírus miatt. A kormány és a szervezők azonban továbbra is kitartanak a terveik mellett, még akkor is, ha az új botrány finoman szólva sem segíti a munkájukat.