Mi történik a szervezetünkkel a hideg- és melegfrontok váltakozása során?

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.21 - 07:03

Talán mindenki átélte már, hogy egy felmelegedés vagy éppen egy lehűlés alkalmával ingerültebbé válunk, esetleg rosszul érezzük magunkat, ez pedig nem véletlen.

Az időjárási frontok emberekre gyakorolt hatása közismert, nem csupán a hőmérséklet, hanem a légnyomás és a páratartalom változása is befolyásolhatja a közérzetet, de még a meteorológiai folyamatokhoz köthető elektromágneses impulzusok is bezavarhatnak – írta az Egészség Kalauz.

Vannak emberek, akik jobban érzik az időjárást, a vegetatív idegrendszerük érzékenyebben reagál a légköri és hőmérsékleti változásokra, esetükben fáradtság, munkateljesítménybeli csökkenés, koncentráció- és alvászavarokkal járhat a frontátvonulás.

Hideg hatására az erek szűkülnek, a vérnyomás emelkedik, így megnő a szívinfarktus és a trombózis kockázata, míg nagyobb felmelegedéskor, fülledt időben az erek kitágulnak, a vérnyomás lecsökken, ezáltal gyakoribbá válnak a fejfájásos, szédüléses, ájulásos panaszok, melyeket fülcsengés és fülzúgás egészíthet ki.

Hideg légbeáramlás következtében az anginás panaszokon kívül a migrénes fejfájások kialakulásának rizikója is megemelkedik, továbbá ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, valamint érzékenyebbé válnak a régi csonttörések helyei és a görcskészség is megerősödik.

Ezzel szemben meleg légáramlat esetén a depresszió és szorongás fokozódásán kívül koncentrációs zavarok, ingerlékenység, alvászavar állhat fenn, illetve az agresszió is egyre inkább fokozódhat, ami balesetveszélyhez vezethet.

A február és április közötti tavaszi fáradtság szintén megfigyelhető, ekkor a szervezetünk gyakorlatilag felébred téli álmából, és néhány hétig tartó lankadtságot és aluszékonyságot érzékelhetünk magunkon.

Azok, akik reumával küzdenek, jól teszik, ha hideg időjárás esetén meleg és száraz lakásban tartózkodnak, míg a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők a hőháztartásuk és fizikai erőnlétük megtartásával csökkenthetik a kockázatokat. A hideg hatásainak kivédésére mindig takarjuk kezünket, nyakunkat és arcunkat, mert ezek a legérzékenyebbek a hidegre.