Újabb bizonyíték arra, hogy a delta variáns révén a koronavírus enyhébb náthává szelídült

Flickr/NIAID
not image

Kulcsár Péter

2021. július 13. - 06:32

Miközben egyre többen fertőződnek meg világszerte a koronavírus Indiából származó mutációjával, a halálozási ráta alig éri el a 0,1 százalékot.

Az Angol Népegészségügyi Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy miközben a koronavírus-fertőzések 92-95 százalékát június végére a delta variáns tette ki, addig a páciensek mortalitási rátája csupán 0,1 százaléknak bizonyult.

2021. június 21-ig a delta variánssal beazonosított 50 ezer covid-beteg közül 117-en haltak meg, kor szerinti eloszlásban pedig főként 70 év fölötti személyekről van szó, akik több krónikus alapbetegségben is szenvedtek.

Mindezek alapján a mortalitási ráta nagyjából 0,1-0,2 százalék közé tehető, ami az alapvariáns 1,9 százalékos halálozási arányához képest tízszer alacsonyabb érték.

Igaz, hogy a koronavírus delta mutációja sokkal fertőzőképesebb a vuhani covid-törzshöz képest, nem szabad azonban elmenni amelett a tény mellett sem, hogy a virológia alapszabályaiból kiindulva a variánsok mutálódás során veszítenek erejükből, így a kórlefolyás is fokozatosan enyhülhet.

Ez a helyzet a delta variáns esetében is, a legújabb tanulmányok alapján ugyanis az idő előrehaladtával a fiatalabb korosztálynál a vezető tünetegyüttes már nem az ízlés- és szaglásvesztés, a magas láz, az ízületi és izomfájdalmak, valamint a légzési nehézségek, hanem a megfázásos betegségeknél általánosságban tapasztalható tüsszögés, orrfolyás, torokfájás és enyhe fejfájás.

Egyrészt az oltási kampánynak köszönhető a koronavírus-járvány szelídülése, másrészt annak, hogy a lakosság természetes immunitást épített ki, amivel visszaesett a tünetek súlyossága – a hivatalos brit adatok ezt mind alátámasztják.