Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

ENSZ: Több százezer ember életét követelik a szennyezett élelmiszerek évente

A termelőtől a gyártón és a szállításon keresztül az asztalig meg kell őrizni az élelmiszerek biztonságosságát az egészséges élethez és az egészséges bolygóhoz.

...svg content...Fotó: Unsplash/Victoria Shes
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Június 7-e az élelmiszerbiztonság világnapja, melynek alkalmából az ENSZ ügynökségei összehangolt fellépésre szólítanak fel annak biztosítására, hogy az élelmiszerek abszolút mentesek legyenek a különböző méreganyagoktól, melyek évente több százezer ember halálát okozzák. 

A VOA beszámolója szerint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) globális élelmiszerbiztonsági jelentésének eredménye alapján 2019-ben, a koronavírus-világjárvány előtt csaknem 690 millió ember szenvedett éhínségtől. Soron kívül Orbán Viktor meghívja Izrael miniszterelnökét, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki

A pandémia hatásai egyelőre nem ismertek teljeskörűen az élelmiszer-bizonytalansággal kapcsolatban, ám a jelentés szerint 132 millióval több ember szenvedett el élelmiszerhiányt 2020-ban a koronavírus elleni harcokban hozott korlátozási intézkedések miatt.

Dominique Burgeon, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet genfi hivatalának igazgatója szerint az élelmiszerek biztonságossága kulcsfontosságú az élelmezés-biztonsághoz. 

Évente 600 millió ember betegszik meg a baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, méreganyagokkal vagy vegyszerekkel szennyezett ételek fogyasztása miatt, és minden tizedik, körülbelül 420 ezer ember veszti életét ennek következtében. Ez mégis csak a jéghegy csúcsa, hiszen élelmiszer-eredetű megbetegedésekről szóló átfogó adatok nem minden országból, területről állnak rendelkezésre. 

Burgeon szerint ráadásul a nem biztonságos élelmiszerek jelentős pénzügyi terheket okoznak az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ami év 90 milliárd dolláros veszteséget jelenthet a termelésre való tekintettel. 

Az ENSZ szervezetei szerint az élelmiszerbiztonság megosztott felelősség, és mindenkinek szerepet kell vállalnia az élelmiszerek biztonságosságának és az emberek egészségének megőrzésében. Burgeon közölte, hogy ez magában foglalja azokat, akik az élelmiszereket előállítják, a teljes ipart, a kormányokat és a fogyasztókat is. 

Az élelmiszerbiztonság olyan holisztikus megközelítést igényel, amely figyelembe veszi az ember, az állat, a növények és a környezet egészségét is az ENSZ ügynökségei szerint. Az élelmiszer-ellátási lánc minden aspektusának megértése és biztonságosságának megőrzése hozzájárul mind az egészséges élethez, mind az egészséges bolygóhoz, melyen mindannyian osztozunk.

Hóhelyzet Magyarországon: egyre több a baleset és a fennakadás

Egyre nagyobb gondot okoz a havazás az országban, sorra jelentik be a különböző baleseteket.

Orbán Viktor meghívja Izrael miniszterelnökét, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki

A magyar miniszterelnök megerősítette, Magyarországra hívja Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnököt, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.