Szénhiány miatt több kínai városban napok óta áramszünet van

Vuhan, 2020. december 29. Védőmaszkos járókelők Vuhanban 2020. december 29-én. Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosában, Vuhanban, amely egy évvel korábban az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontja volt, az élet visszatér a normális kerékvágásba. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Kulcsár Péter

2021. január 7. - 06:19

Mivel Kína nemrég beszüntette az ausztrál kőszén importját az országba, ezért több nagyvárosban nem tudják biztosítani a megfelelő villamos energiát az állampolgárok számára.

Mivel Kína nemrég beszüntette az ausztrál kőszén importját az országba, ezért több nagyvárosban nem tudják biztosítani a megfelelő villamos energiát az állampolgárok számára.

A két ország közti politikai feszültség tavaly csúcsosodott ki, amikor is Ausztrália felelősségre vonta Kínát a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban. A kommunista pártvezetés szankció gyanánt ideiglenesen felfüggesztette az Ausztráliából származó fekete- és barnakőszén behozatalát, amely következtében azonban nem várt hiány jött létre országszerte.

A CNBC értesülései szerint a kínai szénipar káoszban van, még a napi árfolyamok közlését is leállították december 3-án. A kiszivárgott jelentésekből kiderült, hogy Hunan és Csöcsiang tartományokban a legsúlyosabb a helyzet, egyes településeken már hetek óta képtelenek áramot biztosítani a lakosoknak.

Az energiahiány miatt már Sanghaj egyes negyedeiben is spórolásba kezdtek, december közepétől kezdődően pedig korlátozták a nagyobb gyárak termelési ütemét, máskülönben nem jutott volna villamos energia a háztartásoknak.

A legfrissebb statisztikák alapján Kínában 2020 decemberében 11 százalékkal több villamos energiát használtak fel az előző évhez képest, ami a hirtelen berobbanó ipari termelésnek, valamint a koronavírus-járvány miatti karanténnak köszönhető. Még ekkora túlfeszítettség mellett sem indokolta semmi az áramszüneteket, amiket az import leállítása nélkül könnyedén kiküszöbölhettek volna.

Az ausztrál kőszén helyett Kína alternatív megoldások után nézett. Szakértők egyöntetű véleménye szerint valószínűleg Mongólia, Kanada és Oroszország mellett dönthettek, ugyanis az utóbbi hetek adatai egyértelműen arra utalnak, hogy ezen országok esetében hirtelen megnőtt az import mértéke.

Mindezeken felül Kína egy 1,5 milliárd dolláros megállapodást kötött az indonéz kormánnyal annak érdekében, hogy hőenergiára hasznosítható kőszenet bányásszanak és szállítsanak el a Távol-Keletre.