Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Újabb rossz hír: jöhet a koronavírus harmadik hulláma

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Anders Tegnell svéd epidemiológus és a híres/hírhedt svéd járványügyi modell atyja elmondta, egyre több jel utal arra, hogy az ünnepeket követően Európának a koronavírus-járvány harmadik hullámával kell majd szembenéznie.

Anders Tegnell svéd epidemiológus és a híres/hírhedt svéd járványügyi modell atyja elmondta, egyre több jel utal arra, hogy az ünnepeket követően Európának a koronavírus-járvány harmadik hullámával kell majd szembenéznie.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Korábban igazi mesterelmének tartották Svédországban Andreas Tegnellt, amiért Európában és jóformán a világon is egyedüliként nem a szigorú korlátozásokat és a vesztegzárat, hanem az egyéni felelősséget helyezte a járvány elleni védekezés középpontjában.

A svédek véleménye azonban az ismételten magasra szökő fertőzési és halálozási adatok miatt kezdik elveszteni a bizalmukat a járványkezelés sikerességében. A beszámolók pedig nem éppen a legkedvezőbbek: sokkal több svéd lesz beteg és veszti életét a vírus miatt, mint a többi skandináv országban, és egyes beszámolók szerint Stockholmban már az intenzív kapacitás is közel betelt.

A legtöbben pedig Tegnellt tartják felelősnek az egészért, lényegében őt „hibáztatják”, amiért vesztegzár és kötelező maszkviselés nélkül képzelte el a járványügyi védekezést. Az Ipsos nevű közvélemény-kutató intézet felméréseiből is látszik ez, a korábbi „sztárszakértői” státuszból a padlóra került az epidemiológus népszerűsége.

Tegnell most egy nem túl derűlátó üzenettel állt elő egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón, ahol a koronavírus-járvány harmadik hullámának veszélyére hívta fel a figyelmet – írja az Expressen nevű svéd lap. Tegnell szerint minden jel arra utal ugyanis, hogy a fertőzéseknek már egy új hulláma kezdett el terjedni Európában.

„Kialakulóban van egy új tendencia, mely arra utal, hogy az ünnepeket követően egy újabb fertőzési hullámmal fog Európa szembenézni. A svéd járványgörbe és lassú emelkedésbe kezdett, a többi európai országhoz hasonlóan. Kiindulva a fertőzés eddigi menetéből, a közeljövőben növekvő halálozással kell minden bizonnyal számolnunk”

Tegnell hozzátette, jelenleg nehéz megsaccolni, hogy egészen pontosan mit jelentettek az ünnepek a koronavírus szempontjából, mivel számos helyen lassúvá és nehézkessé vált az adatok rögzítése, de mint mondta, minden bizonnyal nem javított a járványhelyzeten az ünnepi időszak.