Kirajzolja a Google Maps a legalacsonyabb széndioxid-emisszióval járó útvonalat

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 9. - 18:01

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai szerint a kezdeményezéssel egymillió tonna szén-dioxidtól mentesíthetik a bolygó atmoszféráját.

A Google Maps a kaliforniai techóriás legújabb, környezetvédelmi irányelvei alapján a közeljövőben kirajzolhatja tervezéskor a legalacsonyabb széndioxid-kibocsátással járó útvonalat.

Sundar Pichai, a vállalat vezérigazgatója közölte, fő céljuk az iniciatívával, hogy egymillió tonnányi káros gáztól szabadítsák meg a Föld légkörét, ami nagyjából akkora segítség, mintha 200 ezer benzines vagy dízeles autót vonnának ki a forgalomból.

A The Guardian értesülései szerint a Google nem csupán a környezetbarát útvonalakat jelezheti, hanem a közelben lévő hibrid járműveket és villanyautókat árusító szalonokat és szervizeket is kiemelten feltüntetheti kereséskor.

A Google Mapson kívül a Google Flights alkalmazás szintén frissülni fog, az app ezentúl megjeleníti az emissziós információkat, így a repülésre készülő utasok kiválaszthatják azokat a járatokat, amelyek a legkisebb karbonlábnyommal rendelkeznek.

Ezen felül a vásárlási keresések is módosításra kerülnek, így például ha a júzer éppen mosogatógépet vagy vízmelegítőt venne, a Google előtérbe helyezi majd a fenntartható, energiahatékonysági szempontból előnyösebb termékeket a találatoknál.