Dollár
402,65 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
480,42 Ft
Bitcoin
23,482 $

Szemben lévő tükröződésekkel ellenőrzi az AI a deepfake videók eredetiségét

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 20. - 00:59

Kutatók létrehoztak egy olyan algoritmust, ami a deepfake technológiával készített portrékat képes megkülönböztetni a valóságos fotóktól a szemből visszaverődő fények elemzésével.

A Buffalói Egyetem mérnökinformatikusai megalkottak egy AI-t, ami 94 százalékos hatékonysággal meg tudja mondani egy fényképről vagy videóról, hogy valódi, vagy csupán deepfake-kel lett megszerkesztve.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

A SciTech Daily tudományos magazin tudósítása alapján kiderült, az AI-t arra képezték ki, hogy felismerje a szaruhártyából reflektálódó fénysugarakat.

Mivel a szaruhártya lényegében egy tökéletes félgömb, így minden egyes tárgynak látszódik a tükörképe a szem felületén, ezáltal észre lehet venni, ha teljesen más objektum jelenik meg rajta, mint amire a felvételek körülményei utalnának.

A deepfake videókat és fotókat rendkívül nehéz még emberi szemmel nézve is megkülönböztetni egymástól, a mesterséges intelligencia segítségével viszont újabb fegyverrel léphetnek fel a hamisítókkal szemben.

Az elmúlt években a deepfake technológia fejlődésével egyre nagyobb problémát jelentenek az álvideók, ugyanis felhasználásukkal nemcsak szórakoztató és humoros klipeket gyárthatnak, hanem bűnözök is alkalmazhatják őket zsarolás és megvesztegetés céljából.

“Sajnos a deepfake videók többségét pornográfiára és pszichológiai támadásokra, valamint politikusok beszédeinek meghamisítására használják, ami elkeserítő” – magyarázta Siwei Lyu, az algoritmus kifejlesztéséért felelős kutatócsapat vezető professzora.