Deepfake technológiával újraanimálhatjuk elhunyt szeretteinket

not image

Kulcsár Péter

2021.március.2 - 22:16

Régi fotók alapján egészen bizarr és morbid felvételeket készíthetünk a mesterséges intelligencia segítségével, így lényegében újraéleszthetjük elhalálozott hozzátartozóinkat.

Valaha is elgondolkoztunk azon egy régi családi kép megtekintése közben, hogy miként tehetnénk még hátborzongatóbbá a fotót? Nos, a MyHeritage genealógiai weboldal Deep Nostalgia nevű szoftverével egyszerű fényképeket videókká alakíthatunk élő,vagy halott ismerőseinkről.

Ha az Egyesült Államok tizenhatodik elnökét, Abraham Lincolnt vesszük, akkor a következőképpen nézett volna ki, ha sikerül mozgóképpel rögzíteni az arcmozdulatait:

A Deep Nostalgiában rejlő AI a Deepfake technológiához hasonló animációs trükköket használ fel, ezáltal teljesen realisztikus videókat képes legyártani mozdulatlan portrékból és arcképekből.

Mi is könnyedén átformálhatjuk az applikációval bárki arcát, miközben a Deep Nostalgia biztosítja a háttérben meghúzódó mimikákat és a korábbi feltöltők által alkalmazott mozdulatsorokat – sőt, egy képre akár több arcot is összezsúfolhatunk.

“Egyesek imádják a Deep Nostalgia funkcióit és csodásnak nevezik, miközben mások félelmetesnek tartják, és elborzadnak tőle. Az eredmények ellentmondásosak lehetnek, valóban nehéz közönyösnek maradnunk a technológia láttán” – olvasható a MyHeritage leírásában.

Miközben egy igazán szórakoztató online eszközről van szó, nem szabad elmenni amellett a tény mellett sem, hogy az algoritmusok manapság már arra is képesek, hogy elhunyt emberek arcmimikáját imitálva felidézzék bennünk a régi szép emlékeket.