Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Szakértők egy csoportja megtalálhatta a koronavírus eredetét

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A koronavírus-világjárvány eredetét kutató szakemberek arra gyanakodnak, hogy a kínai Vuhan piacán lévő nyestkutyáknak lehetett köze a dologhoz.

Az MTI szerint nemzetközi szakértők egy csoportja közölte, hogy a Covid-19 első emberi megbetegedéseinek helyszíne közelében, a kínai Vuhan város piacán gyűjtött genetikai mintákban a nyestkutyák DNS-e keveredett a vírussal, ami arra utal, hogy a pandémia állatoktól származhatott.

Soron kívül Idén akár 500 forintot is elkérhetnek egy gombóc fagyiért

Más szakemberek még nem ellenőrizték le az elemzést, egyúttal továbbra is bizonytalan, hogy kezdte a vírus megbetegíteni az embereket, s ahhoz, hogy kiderüljön, mi volt előbb, a most elemzett DNS-t össze kell vetni a vírus evolúciójának adataival.

„Ezek az adatok nem adnak végleges választ arra, hogy kezdődött a pandémia, azonban minden egyes adat fontos, hogy a válaszhoz közelebb jussunk”

– fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) főigazgatója.

Az állatok talán vírusfertőzöttek voltak

A mintákat a vuhani élőállatpiac felületeiről gyűjtötték 2020 elején, az adatokat pedig a világ legnagyobb nyilvános vírusadatbázisába töltötték fel (bár azóta eltűntek onnan), s egy francia biológus osztotta meg azt egy kutatócsoporttal, amely Kínán kívül vizsgálódik az ügy kapcsán.

A The Atlantic amerikai magazin számolt be először a tudósok eredményeiről, akik arra jutottak, hogy az egyik, vadkereskedelemben használt standról vett Covid-pozitív minták nyestkutyák génjeit is tartalmazták, vagyis az állatok talán vírusfertőzöttek voltak.

Ezáltal megvan rá az esély, hogy azok az állatok, amelyek a DNS-t tartalmazták, a vírust is hordozták, s ez messze a legerősebb bizonyíték az állati eredet mellett, ám a WHO Covid-19 technikai vezetője, Maria Van Kerkhove néhány egyéb dologra is felhívta a figyelmet.

Több verzió is lehetséges

A szakértő szerint az analízis egyetlen állaton belül sem talált vírust, és arra sem talált bizonyítékot, hogy valamely állat embert fertőzött volna meg. Ám az is lehetséges, hogy az emberek hurcolták a vírust a piacra és fertőzték meg a nyestkutyákat, míg az is, hogy fertőzött emberek hagyták a vírus nyomait az állatok mellett.

Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem fertőző betegségeket kutató szakértője elmondta, az lesz a döntő, amikor a nyestkutyák genetikai szekvenciáit összevetik az új típusú koronavírus evolúciójának adataival – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

„Ha a nyestkutyákról kiderül, hogy Covid-19-ük volt, és a vírusaikról bebizonyosodik, hogy korábbi eredetűek, mint azok, amelyek embereket fertőztek meg, akkor az lesz a lehető legjobb bizonyíték arra, hogy ez volt az a pont a piacon, amikor a vírus terjedése megindulhatott”

– mondta.