Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,052 $

Már Kína segítségét kérik, hogy avatkozzon be a világ legerőszakosabb régiójában

Rendre magunk is beszámolunk azokról a szörnyűségekről, amelyek a világ legerőszakosabb régiójában, a Száhel-övben történnek.

...svg content...Sûrû, fekete füst gomolyog Burkina Faso fõvárosában, Ouagadougouban 2018. március 2-án, miután feltehetõen dzsihadista terroristák a fõváros központjában megtámadták a nyugat-afrikai ország hadseregének fõparancsnokságát, továbbá a francia nagykövetséget és a Francia Intézetet. A támadásokban legkevesebb 28 ember életét vesztette. (MTI/EPA)
Afrika

Nagy Noel

Szerkesztő

A régióban ugyanis erősen megvetették a lábukat az Al-Kaida és az Iszlám Állam helyi szervezetei, valamint a különböző lokálisan kialakult dzsihadista milíciák, amelyek olykor több tucat vagy akár 100 feletti halálos áldozatot követelő vérfürdőket rendeznek.

A terrorcselekményeket elsősorban Burkina Fasóban, Nigerben és Maliban szokták elkövetni, e három ország hármashatárán fekvő Tillaberi régió az erőszak epicentrumának nevezhető. Az erőszak azonban folyamatosan terjed, már Nigériában és Kamerunban is követtek el terrorcselekményeket ezek a szervek. Soron kívül Egy rendőrre is rátámadt a szüleivel végző újpesti kettős gyilkos

Látszólag végeláthatatlan az erőszak a Száhel-övben, ugyanis kis túlzással heti jelleggel történnek brutális mészárlások. Ez a helyzet igazán 2012-től szabadult el, amikor Maliban a tuaregek lázadását teljesen elcsaklizták a dzsihadisták, melyről itt írtunk részletesebben.

A helyieknek már nagyon elege van az értelmetlen erőszakból, a régió nyugodtabb államai pedig aggódnak, hogy esetleg az ő területükre is beteheti a lábát a brutalitás. Nem véletlen tehát, hogy Szenegál külügyminisztere is aggodalmát fejezte ki.

Aissata Tall Sall külügyminiszter ráadásul kijelentette, hogy nagyon reméli, Kína közbe fog avatkozni a Száhel-övben, hogy alábbhagyjon az erőszak – idézte az AFP. Mint fogalmazott, reméli, hogy Kína a régióban eluralkodó terrorizmus elleni harc élére fog állni.

Szenegál eddig megúszta az iszlamista terrort, viszont földrajzilag nem állnak messze a súlyosan érintett országoktól. Némiképp a csalódottság is beszélt a külügyminiszterből, hogy a francia csapatok és az ENSZ katonái nem tudtak eddig rendet tenni.

Kína pedig azért is jött szóba, mint potenciális rendtevő, mert hatalmas pénzt fektetett be az elmúlt évek során a kontinensen. Egy két évvel ezelőtti jelentés szerint az Afrika és Kína közötti kereskedelem éves mérlege elérte a 200 milliárd dollárt.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.

Beszakadt az úttest egy teherautó alatt Csepelen

Furcsa baleset történt Budapesten, Csepelen, ahol egy beszakadt úttest miatt kell intézkedniük a hatóságoknak.