Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A Szaddám-rezsim eltűntjei örökké a feledés homályába merülhetnek

Bagdad, 2022. augusztus 29. Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok hívei betörnek a miniszterelnöki hivatal épületébe Bagdadban 2022. augusztus 29-én. A vallási vezetõ, akinek asz-Szajrún nevû pártszövetsége elsõ helyen végzett a 2021 októberi parlamenti választásokon, ezen a napon bejelentette lemondását. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil
Közel-Kelet

Bense Róbert

Szerkesztő

Irakban több tízezren keresik évtizedek óta eltűnt hozzátartozóikat.

Rengetegen reményekkel telve várták, hogy eltűnt rokonaik a csodával határos módon előkerülnek Szaddám Huszein 2003-as bukása után, ám sokan a mai napig nem leltek megnyugvást.

A diktatúra évtizedei alatt a rendszer bírálói gyakran tűntek el nyom nélkül, a felkelések során meggyilkolt irakiak jelöletlen tömegsírokba kerültek, melyek feltárása még ma is lehetetlen feladatnak tűnik.

Végeláthatatlan munka van az azonosítást végzők előtt

A Mártírok Alapítvány ugyan folyamatosan azon dolgozik, hogy azonosítsák az áldozatokat és válaszokkal szolgáljanak a hozzátartozók számára, a 260 feltárt tömegsír a több ezerhez képest csupán cseppnek tűnik a tengerben.

Az erőforrások ráadásul erősen korlátozottak, azt pedig semmi sem garantálja, hogy az exhumált testek DNS-mintái egyáltalán mutatnak egyezést a rendszerben lévőkkel – írja az Al-Jazeera.

Az azonosítást a százfős kutatócsapat mellett levéltárosok is segítik, a hozzátartozókat pedig minden lehetséges módon, így közösségi oldalakon is igyekeznek értesíteni, ha egyezést találnak.

A feldolgozandó dokumentumok száma is óriási, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy az erőszak nem tűnt el Irakból, csupán átalakult. Szaddám után ugyanis az ISIS terrorcselekményei és a vallási villongások továbbra is eltűntek ezreit eredményezték és eredményezik napjainkig. Emiatt a Vöröskereszt szerint Irakban az egyik legmagasabb az eltűnt személyek száma.