Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Újabb részletek derültek ki Szaddám Huszein 2003-as elfogásáról

TÉMÁK:
#Irak
Fotó: A Firdosz tér látképe az iraki fővárosban 2013. április 9-én, az amerikai csapatok bagdadi bevonulásának tizedik évfordulóján. 2003. április 9-én irakiak és amerikai katonák közösen döntötték le talapzatáról Szaddám Huszein elnök szobrát. A téren jobbról az óriásszobor talapzata. (MTI/EPA/Ali Abbász)
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Kevin Holland szerint a diktátornál egy Glock 18-as pisztoly volt, amikor elfogták, a fegyver pedig azóta is George Bush-nál van.

Kevin Holland nyugalmazott főtörzsőrmester a Danger Close című podcast műsorban mesélt arról a küldetésről, amikor elit csapatával, a Delta Force tagjaival 2003-ban sikeresen felkutatták és elfogták Szaddám Huszein volt iraki elnököt, miközben több részletet is megosztott.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Azzal kezdte, hogy néhány, birtokukba jutott titkos információ vezette el őket egy iraki mezőgazdasági kisvárosba, ahol egy földbe vájt lyukat találtak, amelyet levelekkel, homokkal és hungarocellel fedtek le, és egy kis cső állt ki belőle, vélhetően az oxigénáramlás biztosítása miatt.

Miután feltárták és kibontották a lyukat, téglákba ütköztek, így ledobtak egy gránátot, ami azonnal áttörte a falat, nem sokkal később pedig hangokat hallottak, így megragadtak és kiráncigáltak onnan egy férfit, akit elsőre alig ismertek fel a bozontos haja és szakálla miatt.

„Szent tehén, ez ő!”

– mondta Holland egyik osztagtársa, miközben lefegyverezték Huszeint, akinél egy Glock 18-as pisztoly volt, amely azóta is George Bush volt amerikai elnöknél van.

A diktátor ezután megpróbált egyezségre jutni az amerikai csapattal, kiemelve, hogy kész tárgyalást kezdeményezni, ám a Delta Force tagjai csak annyit feleltek neki, hogy „erről már lekéstél” – számolt be a New York Post.

Elfogása után egy iraki bíróságon állították elő, ahol emberiesség elleni bűntettek miatt ítélték kötél általi halálra, mégpedig a Dudzsail nevű síita faluban végrehajtott 1982-es mészárlásban betöltött szerepe miatt. Kivégzésére 2006. december 30-án került sor.