Bevált a svéd virtuális fizetőeszköz, jöhet az új pénznem?

Twenty20
Európa
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Arra a következtetésre jutottak a svéd központi bank elemzésében, hogy az e-krona nevű virtuális coin a pénzforgalmi szolgáltatók és bankok jelenlegi rendszereibe is beépíthető.

Mivel a készpénzhasználat egyre csökken Svédországban, a Riksbank 2017 tavaszán elindított egy projektet, hogy kiértékelje egy olyan CBDC létrehozásának lehetőségeit, amely biztosíthatná, hogy a lakosság továbbra is hozzáférjen egy államilag biztosított fizetőeszközhöz – írta a Portfolio.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az év elején a bank lezárta a második fázis technikai kísérleteit, amelyek során azt vizsgálták, hogyan lehetne a bankokat és más pénzforgalmi szolgáltatókat integrálni egy e-krona hálózatba, valamint hogy működhetne-e az e-krona offline is.

A Handelsbanken és a Tietoevry harmadik felekkel együtt a Riksbank megállapította, a CBDC integrálása a bankok meglévő belső rendszereibe reális lenne, ezzel a kliensek a bankszámlájukon lévő pénzt e-kronára válthatnák.

A projekt 3. fázisa már folyamatban van, bár a Riksbank továbbra is kitart amellett, hogy még nem született döntés arról, hogy kibocsátanak-e e-kronát, és hogy ez milyen technikai vagy jogi kereteket vonna maga után

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja